Pogačica kroz istoriju

Pogačica je okruglog oblika i na samom početku postojanja, pravljenaje od žita. Izvorne pogačice su bile slične teškim pitama pravljenim od beskvasnog ječma ili zobi, a dobijeno testo oblikovano u krug ili ovalnog oblika, pečeno na tadašnjim rešetkama. U Škotskoj još pre 19. veka, tadašnje pogačice pod nazivom Bannocks, pekli su na škotskom zaobljenom kamenu. Pogačice su stavili na kamen, a kamen direktno na vatru.


Po nekim izvorima, pogačice potiču iz Tunisa, a spremaju se širom severne Afrike i Srednjeg Istoka, dok po nekima, izvorni recept potiče iz italijanske kuhinje. Da sve bude komplikovanije oko toga ko je prvi na svetu pravio pogačice, došli smo do zanimljivog teksta koji kaže:
Na sakupljanju plodova u šumi, naročiti prosperitet su imala kalifornijska plemena Indijanaca, čija je zemlja obilovala žirom i divljim kestenom, od čega su Indijanci iz Plemena Pomo, Miwok, Karok i durgih, proizvodili pogačice, a prema tvrdnjama Evi Lips, od njih su bili veoma ugojeni. Zanimljiva je priča o Indijancima koji su živeli na današnjem prostoru države Virdžinije i na severu sve do Kanade. Indijanci su znali da se brusnice mogu koristiti kao prirodni konzervans. Oni su ih upotrebljavali za pripremu jela koje su zvali Pimecan. To je koncentrat sušenog i usitnjenog mesa ili ribe, koji je pomešan sa mašću i brusnicama. Od te su smese pravili pogačice, koje su nakon toga sušili na suncu.
Na jugozapadu Engleske popularni su kolačići pod imenom Scones, a jeli su se na grofoviji Devon. Zanimljivost je u tome što liče na pogačice sa prostora srednje i istočne Evrope. Evropska komisija uvrstila je mađarsku pogaču sa čvarcima na popis tradicionalnih specijaliteta. Pogača čvarkuša, mađarski “pogacsa”, pravi se od masti, a umesto čvaraka mogu se dodati krompir, sveži sir ili drugi sastojci. Preporuka je da se pogačice sa čvarcima jedu uz gulaš.

Poznato je da se pogačice sa čvarcima najviše vezuju za Vojvodinu, male srednje, velike koje god da su veličine, zamirišu opojnim mirisom. U ovoj regiji pogačice se prave sa čvarcima-droždinom, sirom pa i sa tikvicama. Sa čime se još mogu praviti pogačice, ostavljamo vašoj mašti na volju.
Pogačice su u Hrvatskoj odomaćene u Dalmatinskoj Zagori, Slavoniji, ali i drugim delovima Hrvatske. U časopisu Sale&Pepe se tvrdi kako pogačice od krompira potiču iz Velike Britanije.
Empanade su vrsta pogačica sa mlevenim mesom u obliku su zatvorenih školjki i punjene sa mlevenim mesom. Indijske pogačice liče na kombinaciju palačinki i tortilja, prave se od graham brašna i veoma neobično izgledaju. Saznali smo da se prave i pogačice sa sirom i španaćem, a veoma su neobične pogačice sa slaninom i sirom. Pogačice sa mocarelom nam ipak ne liče previše na pogačicu, ali zbog reči pogačica u nazivu, naveli smo i ovaj tip. Interesantan je recept koji smo pronašli i koji kaže da se pogačice mogu praviti i sa kozijim sirom. U Švedskoj se prave posebne pogačice sa kardamonom, a zna se da je kardamon jedan od najskupljih začina na svetu.

Moramo reći kako smo pronašli ipak za nas najneobičnije pogačice pod nazivom Semle i potiču iz Švedske, ali i ostale zemlje Skandinavije imaju tradiciju pravljenja ovih neobičnih pogačica … U samoj suštini, Semle su punjene slatke pogačice. Na naše iznenađenje, pronašli smo još jedan tip slatkih pogačica, a naziv pogačica je Dibi Kazan, što u prevodu znači “dno kazana”.
Kada smo odlučili napisati priču o istorijatu pogačica, nismo ni očekivali da ćemo imati izuzetno težak posao. Sve ove informacije smo brižljivo i strpljivo skupljali izuzetno dugo iz nebrojeno izvora i kako smo vremenom pronalazili različite tekstove koji su govorili o različitim delovima sveta gde se pogačice različitih vrsta prave dugi niz godina, sve manje smo imali saznanje o poreklu pogačice. Očigledno je da su pogačice izuzetno poularan pekarski proizvod u celom svetu i sasvim je sigurno da ne moraju biti onakvog oblika i ukusa na koji smo navikli u našim krajevima. Saznali smo da pogačice ne moraju biti samo od čvaraka i samo slanog ukusa, nego da mogu biti i slatke. O tome ko je prvi na svetu napravio pogačice zaista je teško reći i zaključak na to pitanje, ostavljavamo vama…

Izvor: gastrotube.net

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja