Porsche

Jedan od trenutno najprestižnijih modela automobila koji je za mnoge ljude samo nedostižan san nosi naziv po čuvenom tvorcu automobila koji je bio poreklom Čeh, ali je vremenom, zahvaljujući svom znanju, ali i sticaju okolnosti postao državljanin Nemačke.

Ferdinand Porše je i tvorac čuvenog modela automobila za narod, Volkswagen 2, koga je na zahtev Hitlera konstruisao 1936. godine.

No, svakako najznačajniji među modelima marke Porsche je 911, koji je prvi put proizveden, sada već daleke 1963. godine. Njemu je prethodio model Porsche 356, a posebno je zanimljivo kako je došlo do toga da ovaj model automobila nosi baš kodnu oznaku 911. Naime, kada je proizveden prvi model, trebalo je da nosi naziv Porsche 901, ali je u to doba druga kompanija koja se takođe bavila proizvodnjom automobila, Peugeot smatrala da ona ima pravo na oznaku 901, tako da je Porsche bio prinuđen da promeni oznaku, pa je tako i nastao model 911.

Model Porsche 911 koji se proizvodio čitavih 26 godina je zapravo konstruisan kao svojevrstan naslednik prethodnog modela koji je nosio oznaku 356. Naravno, u međuvremenu je Ferdinand Porše radio na njegovom unapređenju, jer je ovaj model trebalo da bude kvalitetniji u svakom  smislu od svog prethodnika.

Nakon njega dolazi model Porsche 964, odnosno Carrera 4 koja je imala pogon na sva četiri točka, a nedugo zatim i model Carrera 2. U ovim modelima su prisutne brojne nove komponente u svim delovima, a proizvodio se samo u periodu između 1989. i 1993. godine.

Narednih pet godina, odnosno od 1993. do 1998. godine je na red došla treća generacija čuvenog modela 911 koji nosi oznaku Porsche 993, a koji je poznat po tome što je posedovao menjač sa 6 brzina, za razliku od pretodnih modela.

Bitnija razlika u dizajnu je primetna u modelu Porsche 996 koji je prvi put izašao na tržište 1998. godine, a ovaj model ima i pogon na sva 4 točka i mnogo bolje preformanse od svojih prethodnika.

Novija generacija automobila ove marke se proizvodi od 2005. godine i ono što je posebno zanimljivo jeste što uz uobičajene varijante postoje i oni modeli koji imaju 2 kvačila i menjač sa 7 brzina, a na kojima je generalno sve unapređeno u odnosu na prethodnike.

I najnoviji modeli ovog automobila su prisutni na tržištu od avgusta 2011. godine i to Porsche 991, koji postoji u dve varijante, odnosno kao kabriolet i kao kupe.

Savim je jasno da automobili marke Porsche definitivno prednjače po kvalitetu i performansama, tako da ne čudi ni njihova cena, te je to i osnovni razlog što se ovaj automobil ne proizvodi za široke narodne mase. Takođe, postoji i poseban model automobila koji je izašao za proslavu 40, odnosno 50 godina proizvodnje automobila marke Porsche, a koji su rađeni u ograničenoj seriji, te ih u svetu ima ukupno svega 40, odnosno 50.

Iako je Ferdinand Porše ostavio značajan trag u istoriji automobilske industrije, uzevši u obzir da je prvi koji je konstruisao automobil koji je imao pogon na sva četiri točka, mnogi mu zameraju što je sarađivao sa Hitlerom, odnosno nacistima. A zapravo je reč o tome da on baš i nije imao neku naročitu opciju u toj situaciji, budući da je zabeleženo da mu je lično Hitler uputio zahtev da konstruiše auto koji će moći da ispuni očekivanja širokih narodnih masa, kako u smislu komfora i performasi, tako i u smislu njegove cene i potrošnje.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja