Postpraznicna ishrana – kako se vratiti na stari režim?

Novogodišnji i božicni praznici su prilika za razlicite stvari. Druženje sa porodicom, odmor, ali i vecu kolicinu hrane, koja cesto bude sastavni deo ovih druženja.
Mnogi u tom periodu pripremaju razlicite specijalitete, cesto vrlo kaloricne, kojima je teško odoleti.
Cak i ako ne preterujete, izvesno je da ce unos hrane biti pojacan u odnosu na obicne radne dane. Kada praznici produ, mnogi se suocavaju sa viškom kilograma, ali i sa nedoumicama oko toga kako se vrati na pravi kolosek.
Prvo, i najbitnije je da ne ocajavate. Pa cak i da ste sedam dana svakodnevno preterivali sa poslasticama, što svakako ne preporucujemo, situacija ne može biti baš toliko strašna. Ukoliko vaga i omiljene pantalone ipak budu nemilosrdne, ni tada vam ocajavanje nece pomoci, vec treba razmišljati trezveno.
Gladovanje nije najpametniji izvor, niti bilo kakva vrsta rigorozne dijete. Najpre, jer ce vam posle nekoliko dana pojacane ishrane to narocito teško pasti, ali i jer ovakvi režimi nikada nisu preporucljivi.


Zaboravite na sve “od sutra (ili ponedeljka) ne jedem slatkiše, testo” i druge mantre, ako ih inace svakodnevno konzumirate.
Pokušajte da od svakog svog obroka napravite što zdraviju verziju, izbacite suvišne šecere, ugljene hidrate. Neka gazirani napici i alkoholna pica, kao i crveno mesto, testenine i punomasni mlecni proizvodi pauziraju neko vreme u vašem jelovniku. Držite se salata, voca i povrca, piletine i pijte dosta vode.
Ako vam je kuca bila puna slatkiša, sada se potrudite da kuhinjske ormarice i frižider napunite zdravim namirnicama, pa je veca verovatnoca da cete posezati za njima u trenucima kada budete gladni.
Bitno je da dan pocnete zdravim obrokom, a mi vam preporucujemo da to budu ovsene pahuljice. Napravite ovsenu kašu, sa vodom ili sojinim mlekom, dodajte u nju orašaste plodove i cimet. Ovakav obrok podstice dobro varenje koje je verovatno ometeno teškom i masnom hranom.
Užina neka bude jedna porcija voca, a za rucak odaberite ribu ili piletinu, najbolje belo meso, uz intergralni pirinac i salatu.
Vecera bi trebalo da bude bazirana na proteinima, pa napravite veliku ciniju salate i pojedite je uz parce mesa. A, ako se posle vecere ili u toku dana pojavi potreba za grickanjem, zadovoljite je bademima, pistacima ili semenkama. Naravno, porcija ne bi trebalo da bude velika, a idealna mera je koliko vam staje u šaku.
I cak ako krenete “pravom stazom”, pa ipak posegnete za nekim kolacicem koji je ostao. Nije ništa strašno, ali se potrudite da naredni obroci budu zdravi. Jedan kolac vam nece pokvariti planove niti pomeriti skalu na vagi.

Izvor: www.citymagazine.rs

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja