Provansa: Leto u zemlji boje lavande

Provansa, francuska pokrajina sa pejzažima kao iz Van Gogovih slika. Kada se s brežuljkastih vinograda spustite na mediteransku obalu čekaju vas kilometri belog peska i azurnog mora, pišu Večernje novosti.
Provansa vas osvaja već na prvi pogled. Pejzažima koji kao da su sišli sa nekog Van Gogovog platna - plavim nebom iznad zatalasanih polja suncokreta i žita, mirisima meda i aromatičnog bilja, živopisnim gradovima i selima, brežuljkastim vinogradima, maslinjacima i plavoljubičastim poljima lavande... 


Ovdašnji gradići odišu atmosferom prohujalih vekova, arhitektura je impresivna, ulice popločane belim kamenom, a šaloni na vratima kuća i prozora su plavi, nežno ljubičasti i zeleni... Jedan od njih je i živopisni Martig, koji zovu i Provansalska Venecija u kome se svake godine održavaju letnji festivali. Sav je u kanalima i mostovima marinsko plave boje okićenim raznobojnim cvećem. U restorančićima, uz živu džez svirku, možete da uživate u svežim školjkama i ančojadi, namazu od sardina ili tapenadi, namazu od maslina, koje će vam poslužiti sa prepečenim kriškama bageta, uz obaveznu čašu vina.Od početka juna do pred kraj jula, kada cveta lavanda („plavo zlato“), ova jugoistočna francuska pokrajina sva je u lila tonovima. Sunce kasno zalazi, a boje su nekako izražajnije, pa ne čudi što su Gogen, Sezan, Van Gog, Pikaso i Matis, upravo ovde pronašli inspiraciju i proslavili Provansu na svojim platnima. I danas je ova regija mesto nadahnuća umetnika i fotografa iz celog sveta. 

Ako ste krenuli kolima, retko gde ćete moći da izbegnete plaćanje putarine i parkinga, ali su putevi zato savršeni. Autoput „Sunca“ povezuje sever s jugom zemlje, a sa brzim „Te-že-ve“ vozovima, od Pariza do Marseja stižete za samo dva sata! 

Marsej, glavni grad departmana Ušće Rone u regionu Provansa - Alpi - Azurna obala, sa svojim strmim ulicama, širokim avenijama i belim zgradama ukrašenim balkonima od kovanog gvožđa, ušuškan je u raskošnom zelenilu na obali Lionskog zaliva. Ovaj drugi je po veličini francuski grad i druga po veličini evropska luka je dinamičan, bučan i prljav, a prati ga i glas grada s velikom stopom kriminala. Ovde možete kupiti idealan suvenir - sapun od maslinovog ulja, čija cena varira od 50 centi do dva evra.Eks an Provans, univerzitetski, kulturni i turistički centar Provanse vrvi od života. Mali skverovi s fontanama, trgovi sa prepunim baštama kafića, zvonici katedrala i impozantna kružna fontana Rotond na glavnom gradskom trgu, simboli su Eksa. Dok pijete odličnu kafu u nekom od mnogobrojnih bistroa ili se osvežavate sladoledom od lavande, uživaćete u muzici uličnih harmonikaša. Eks je rodno mesto čuvenog slikara Pola Sezana, u kome se nalazi njegov atelje gde je završio remek-delo "Kupačice". Čak i kada živa u termometru pređe 30. podeljak Celzijusove skale, u Eksu ćete uvek pronaći osveženje u nekoj od mnogobrojnih fontana koje su izgradili Rimljani i u kojima i danas možete da pijete vodu. 

Prvo što ćete još izdaleka primetiti je velelepna crkva Notrdam de la Gard iz 19. veka, najveća znamenitost i simbol grada koja se nalazi na brdu s koga se pruža veličanstven pogled na Marsej. Ribari su nekada donosili čamce ovamo da ih osveštaju pred odlazak u ribolov. 

U aveniji Kanebijer, glavnoj gradskoj arteriji u starom delu grada, 1934. godine ubijen je jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Na početku ulice na banderi s desne strane stoji obeležje mesta atentata, dok se spomenik posvećen njemu nalazi na početku ulice Rue d Rome. U starom delu grada, Panje, koju su osnovali stari Grci još 600. godine stare ere, uživaćete u šetnji uskim uličicama ukrašenim živopisnim muralima uličnih umetnika i muzici džez saksofonista. Prošetajte obavezno i do tvrđave Sen Žan u Staroj luci i Katedrale de la Major gde je snimana spektakularna trka kolima u filmu "Taksi".

Na mestu bivšeg marsejskog pristaništa je i Mediteranski muzej, prvi evropski muzej posvećen mediteranskoj kulturi, sa ukrasnim betonskim zavojima koji kao čipkasti veo rasipaju svetlost. Posetite i ostrvo If na kojem je bio zatočen čuveni junak romana Aleksandra Dime "Grof Monte Kristo". Brodići idu na svakih pola sata, pa možete obići tamnicu u kojoj je bio zarobljen najslavniji književni osvetnik. I na više od 30 stepeni neće vam biti pretoplo, jer stalno pirka osvežavajući mistral, vetar koji se spušta s Alpa, ide dolinom reke Rone i čisti vazduh od svih zagađenja. Ukoliko ožednite, slobodno se osvežite vodom iz gradskog vodovoda. A ako ogladnite, na svakom koraku možete da se okrepite tipičnim francuskim sendvičem od svežeg bageta, šunke i sira, nekim od čuvenih francuskih peciva ili tradicionalnim slatkišima od dinja, kalisonsima. 

Avinjon, centar istorije i umetnosti, na reci Roni, opasan zidinama srednjevekovnog grada, poznat je kao „papski grad", čije ime duguje svom statusu iz 14. veka kada je bio prestonica katoličkih poglavara. Od nekadašnja 22 luka, danas prepolovljenog, avinjonskog mosta koji je nekad povezivao Avinjon sa gradom preko puta, ostala su samo četiri.Simboli Provanse su i sir, med i sladoled sa lavandom, sapuni, kupke, ulja, kreme i parfemi. Da bi se destilacijom dobio litar etarskog ulja lavande, potrebno je oko 130 kg cvetova. Od jednog hektara polja lavande, moguće je dobiti samo oko 25 litara etarskog ulja! 

Francuska rivijera u jugoistočnom delu zemlje, najposećenija je oblast u celoj regiji. Gde god da krenete, nailazite na bistro, providno, azurno plavo more, plaže o čijoj čistoći Francuzi pomno vode računa i prelepa letovališta. Prolazeći kroz Kornu, slikovito mestašce koje proviruje iz mediteranskog rastinja, stižete u Kasi, mesto gde zvanično počinje Azurna obala. Iznad njega je strma litica sa koje je dovlačen kamen za izgradnju baze Kipa slobode u Njujorku. Najstarije turističko mesto na Rivijeri je Jer, grad pomorandži i palmi sa prelepim starim naseljem u kome je svaka zgrada različite boje. 

Slavna Brižit Bardo čija slika krasi restoran u Sen Tropeu dala je ime sada već čuvenom kolaču "tart tropezien" kada je u ovom nekadašnjem ribarskom selu snimala film „I Bog stvori ženu“. 

Duž 150 kilometara duge obale nalaze se neke od najlepših plaža sa kilometrima belog peska i kristalno plavim morem. Na prelepom ostrvu Pokerol, u nacionalnom parku, nalazi se i čuvena plaža Langustijer s crnim peskom. 

Izvor: B92

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja