Rekli su o Beogradu…

Da bi Vam dočarali “jačinu“ Beograda i njegovu lepotu, pogledajte citate koje su rekli veliki umovi, pa se sami uverite šta oni misle o njemu, a mi Vam preporučujemo da posetite grad koji će Vas lepo dočekati i gde ćete steći prelepa iskustva.

Posebno sam impresioniran vedrom i toplom atmosferom Beograda.   (Semjuel Beket)

…nađoh najkrasnije mesto od davnine, preveliki grad Beograd…   (Despot Stefan Lazarevic)Danas, grad je preplavljen suprotnostima i kulturom: s jedne strane šljunkovit, siv i sirov, a sa druge spokojan, kaldrmast i tih. U isto vreme je mesto za kuliranje, kao i za uzbudenja.   (New York Times)

Oporavljajući se od balkanskih nemira, Beograd je postao u potpunosti moderan grad sa mnoštvom fantastičnih karakteristika koje ga izdvajaju od ostalih evropskih gradova.   (The Sun)

Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo; i za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskoši; i za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kišu pomešanu s prašinom panonske ravnice; i u prolece kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom; i u jesen kad oteža od jesenjih zvezda u rojevima. Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj čudnoj varoši za sve ono čega u njoj nema i uteha zbog svega što ne bi trebalo da bude.
Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije, a zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama. A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, medu rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba, i tu se prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši. Tada sunčano rumenilo oboji za trenutak i najzabacenije uglove Beograda i odblesne u prozorima i onih kuca koje inače slabo obasjava.   (Ivo Andric)

Beograd nije u Beogradu, jer Beograd, u stvari i nije grad – on je metafora, nacin života, ugao gledanja na stvari.   (Momo Kapor)


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja