Restoran

Restoran

   Na samom vrhu Dorćola, u Dobračinoj ulici, u divnoj staroj zgradi iz prve polovine prošlog veka smestio se restoran poetskog naziva “Pane e vino.” U  moru restorana koji postoje u Beogradu ovaj se izdvaja, pre svega, po prijatnom ambijentu pristojnim cenama, a onda i po dobroj lokaciji, brzoj usluzi, interesantnom izboru hrane i najvažnije - dobroj hrani.  Enterijer restorana je  nenametljiv, taman toliko da se osećate komotno.     Lokal se prostire na dva nivoa. Gornji deo zamišljen je kao restoran jednostavnih linija i modernog tipa, namenjen nepušačima, a  svega nekoliko stepenika niže nalazi se prava italijanska taverna, u kojoj mogu uživati i ljubitelji cigara.

    U oba dela možete da razgovarate i večerate u prijatnom ambijentu, uz prelepe zvuke šansona.

   Posebnu pogodnost predstavlja i to  što ovde možete jesti čak i ako niste rezervisali sto pre toga, što je retkost u Beogradu, pogotovo kad su malo bolji restorani u pitanju. Naravno, podrazumeva se da je sigurnije da rezervišete sto ako dolazite u većem društvu.

    Leti ovaj restoran minimalističkog, otmenog enterijera otvara i lepo sređenu baštu, na uzdignutom podijumu,  u kojoj takođe možete uživati. Ovo mesto bije glas kvalitetnog restorana u centru grada, gde se dobro Hedoniše. I mi smo se uverili da je zaista tako!Predlog jelovnika

   Gospodin Dragan Ćirić, koji nas je ugostio,otvorio je 2004. godine restoran, u kome preovlađuje internacionalna kuhinja. Ipak, našem mentalitetu, kako on kaže, najviše odgovara italijanska kuhinja. Veliki izbor pasta i salata čine glavninu menija koji se sezonski menja. Naime, svakog meseca u ponudi na meniju možemo naći 10 novih jela, zavisno od sezone.

   Ljubazno osoblje restorana nam preporučuje za predjelo,  i to hladno, italijansku platu, a potom gustu i blagu sezonsku čorbu od bundeve.  Salata alla france na interesantan i osvežavajući način kombinuje rukolu, seckane orahe, cherry paradajz, krompir i sir, i sama po sebi može da bude lagan obrok.    Od kurioziteta u restoranu, gospodin Ćirić  ističe špecle - švajcarski specijalitet od testa koji se nudi u krem sosu s teletinom, tzv. Zurich Geschnetzlte, što je, i po našem mišljenju, jedno od najboljih jela na meniju. Ono što se po rečima gospodina Ćirića veoma ceni na Zapadu, a  što pokazuje i tamošnja cena, jesu jela sa domaćim pečurkama. Stoga ovaj restoran nudi veliki izbor ukusnih jela čiji su sastavni deo smrčak, lisičarka ili vrganj. Za ljubitelje paste, ali i morskih plodova, preporučili su nam Crne špagete sa lososom, Scampi Danieli i Crni rižoto sa hobotnicom. A desert… Naš izbor je pao na Sigal’s Cheese Cake, i  nismo pogrešili. Lepo aranžiran, već prvi zalogaj doneo je senzaciju topljenja u ustima i topljenja od miline. A pored dnevne ponude torti, možete se odlučiti i za Tiramisu i sigurno se nećete pokajati.
   U svakom slučaju, konobari su od velike pomoći pri izboru jela, pa iskoristite to. 

   Jedan od kvaliteta restorana “Pane e Vino” jesu i dobra vina. Naravno, italijanska. Crvena, bela i roze, koja se, osim u standardnim dozama na čašu ili bocu, prodaju i na bokal od pola litra. Odličan izbor je italijansko vino Barolo, iz Pijemonta, 
 za koga mnogi kažu da je „vino kraljeva i kralj vina.“

   Hrana je zaista izvrsna i ako uzmemo u obzir lokaciju restorana, veličinu porcija i kvalitet, cene su vrlo korektne. Sigurni smo da će svako ko dođe naći pravi izbor za sebe, i, naravno, neće se pokajati.

   Gospodin Ćirić ističe da se trudi da uvek ponudi nešto novo, jer nikako ne treba biti jednostavan. On smatra da kuvar može biti samo onaj ko to zaista voli, a najbolji kuvari su oni koji kuvaju od malena. Njegovi radnici su učili od njegove supruge, kojoj su, pak, znanje i umeće preneli vrhunski kuvari u Švajcarskoj i Italiji. 

Hedonizam u Švajcarskoj

   Gospodin Ćirić  je neko vreme  boravio i u Švajcarskoj, i na naše pitanje: „U čemu Hedonišu  Švajcarci?“, dobili smo kratak i jasan odgovor: „U svemu.“ To je narod koji maksimalno uživa u životu i njegovim zadovoljstvima, a najviše u čokoladi. Svaki  stanovnik ove planinske zemlje godišnje pojede više čokolade nego stanovnik bilo koje druge zemlje u svetu. Gospodin Ćirić nam je otkrio i jedan neverovatan podatak: Švajcarci na godišnjem nivou pojedu oko 11,5 kg čokolade po čoveku! Nije ni čudo kada se zna da se ovde nalaze sedišta kompanija kao što su Nestle, Toblerone i Lind. Njihove fabrike i prodavnice smeštene su u centru Ciriha i nezaobilazna su destinacija svakog zaljubljenika u čokoladu. Ali, ako zaista želite da doživite jedinstveno iskustvo, provozajte se švajcarskim „čokoladnim vozom“. Voz kreće sa stanice Montre, pravi kratku pauzu u Grijeru, poznatom po istoimenom siru i nastavlja put do Broka gde putnici odlaze u obilazak postrojenja za proizvodnju čuvenih Nestle čokolada.
Salumeria  All Italiana

   Vlasnik restorana “Pane e vino” već dugi niz godina u Ulici Svetozara Markovića  62 drži prelepu delikatesnu radnju “Salumeria all Italiana” sa italijanskim gastronomskim specijalitetima, tako da u ovom ljupkom restoranu uvek dobijate najlepši i uvek svež parmezan, a u jelima čuvene salame i pršute! U ovoj radnji možete pronaći odlične salate sa svežim povrćem, predivne italijanske i španske pršute, kao  i različite vrste francuskih, italijanskih, nemačkih i holandskih sireva od kojih vam za nekoliko minuta naprave fantastičan sendvič. 
   

   Ova specijalizovana prodavnica je jedinstven kutak za sve gurmane i one koji žele da otkriju zbog čega ceo svet toliko voli italijansku kuhinju. Gospodin Ćirić je, pre svega, ljubitelj hrane, tako da je omogućio da se i neki naši specifični proizvodi nađu na njegovim policama i tako stignu do potrošača.

   Restoran “Pane e vino” je sigurno odličan izbor ukoliko se nalazite u centru grada, a zbog prijatne atmosfere,  kvalitetne hrane i usluge, sigurno ćete  poželeti da se vratite.
 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja