“Rules” – Najstariji restoran u Londonu

Covent Garden oduševi gotovo svakog turistu. Po povratku iz britanske prestonice, svima ostane u sećanju najmanje jedna predstava na otvorenom, a atmosfera na popločanim vijugavim ulicama na neki poseban način učini da čak i vreme provedeno u besciljnom tumaranju proleti neverovatno brzo… Ali ne pamte svi Covent Garden po prodavnicama i po uličnim zabavljačima. Pravi poklonici dobrog zalogaja će obavazno “zastati” u ulici Maiden Lane, ne bi li u prijatnom ambijentu uživali u tradicionalnoj engleskoj kuhinji, u najstarijem restoranu u Londonu.

 

 

Restoran “Rules” je osnovao Thomas Rules, pre više od 200 godina. U vezi sa tim, interesantno je da se za to vreme na britanskom prestolu izmenjalo 9 kraljeva, dok je restoran bio u vlasništvu samo tri porodice…Ali da se vratimo na priču…Nešto pre Prvog svetskog rata, Charles Rule, inače naslednik osnivača, dugo se premišljao oko svog odlaska u Pariz. Čudnim spletom okolnosti je upoznao Toma Bella, Britanca koji je u to vreme bio vlasnik pariskog restorana „Alhambra“, pa su njih dvojica odlučili da se udruže. Tokom Drugog svetskog rata, „Rules“ je i dalje radio, a zbog ratnih uslova, njegova struktura je bila ojačana drvetom. Bio je otvoren samo od 13h - 15h, obrok je kostao 5 tadašnjih šilinga, i glavni konobar je bila žena. Restoran nikada nije primao goste nedeljom, zato što je bio na crkvenoj zemlji, pa samim tim za to nikako nije mogao da dobije dozvolu. Osamdesetih godina prošlog veka, ćerka Toma Bella je prodala „Rules“ John Mayhewu, sadašnjem vlasniku… Tokom duge istorije, za stolovima su sedele mnoge javne ličnosti. Redovni gosti su bili poznati glumci, novinari, pisci i advokati - svraćali su Charles Dickens, William Makepeace Thackeray, John Galsworthy i H G Wells. Takodje, „Rules“ se spominje u mnogim delima priznatih književnika kao što su Rosamond Lehmann, Evelyn Waugh, Graham Greene, John Le Carré, Dick Francis, Penelope Lively i Claire Rayner. Decenijama je bio nezvanična „zelena soba“ glumaca i glumica, a neke od zvezda koje su često uživale u izvrsnoj hrani i gostoljubivosti domaćina bile su čak i Clark Gable, Charlie Chaplin, John Barrymore i Laurence Olivier.Stalni posetioci verovatno znaju šta još osim titule “najstarijeg”,ovaj restoran čini specifičnim. Naime, radi se o tome da “Rules” ima i svoj takozvani produžetak - prostrano imanje Lartington Hall Park, izvan Londona. Ovde se posebna pažnja poklanja obučavanju osoblja, sprovodi se sopstvena kontrola kvaliteta i određuje se kako će se divljač tretirati.
 

 

Večera u restoranu „Rules“ košta od 20 funti pa naviše, a boca kvalitetnog domaćeg vina se može poručiti za 14 funti. Na meniju se nalaze razni tradicionalni specijaliteti, a ako je verovati osoblju i vlasnicima, ono što se nikako ne sme propustiti jesu jela od divljači, zatim školjke, pite i pudinzi. Osim glavne prostorije u koju se može smestiti oko 130 ljudi, na raspolaganju su još dve privatne “odaje” gde može stati 8 i 18 osoba i koje predstavljaju idealno rešenje za različita manja okupljanja.

 

Klasičan, staromodan nameštaj i slike koje prikazuju istorijska dešavanja na prostorima Engleske upotpunjuju jedinstvenu atmosferu i na pravi način veličaju tradiciju. Jednom rečju, onima koji su se možda zasitili modernih Londonskih restorana koji kao da se utrkuju u stvaranju što blještavijeg i neobičnijeg ambijenta, sigurno će prijati kvalitetan i profesionalno poslužen obrok na jednom otmenom i istorijom nadahnutom mestu.


www.rules.co.uk

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja