Savršena kafa - savršeni maniri


 Kafa je uvek užitak kod kuće, u kafiću ili u kancelariji. Ipak, ona ima svoj bonton koji treba poštovati kako bi ovaj napitak bio još ugodniji. 

   Kada poslužujete goste, savetujemo posluživanje u dnevnom boravku, a ne u trpezariji. Pravila bontona nalažu da iznesete servis za kafu na i sipate kafu u šoljice nakon što ste pitali svoje goste kakvu kafu žele. Tada dodajte šećer - ako je gost tražio - i dodajte gostu kafu. 


   Keramičke šoljice su uvek dobre, ali ako je moguće, koristite porculan. Takođe, zapamtite da bonton nalaže unapred ugrejane šoljice. Kod točenja kafe, šoljice punite do dve trećine. Najbolje je koristiti kašičice koje su nešto manje od čajnih. Šoljicu prinesite ustima desnom rukom, držeći tacnu levom.  Naravno, gostima uz kafu treba da  ponudite  različite vrste šećera - beli ili smeđi - poslužen u posudama za šećer. One takođe mogu biti deo servisa ili mogu biti napravljene od srebra ili drugih metala. 

   Budući da mnogi piju kafu s mlekom, obavezna je posuda koju ćete napuniti hladnim ili mlakim mlekom. Uz kafu možete poslužiti i razne vrste poslastica. To zavisi od doba dana. Na primer, ujutro je prirodno da poslužite brioch ili croissant. Posle ručka ili večere, možete odabrati čokolade, razne keksiće ili komad kolača. Ako poslužujete keks ili kolace, trebalo bi gostima takođe poslužiti i salvete. 


   Kratka lista najčešćih grešaka prilikom ispijanja kafe:

   - stavljanje šećera u šoljicu pre kafe;
   - mešanje kašičicom tako da glasno zvecka po šoljici;
   - ostavljanje kašičice u šoljici;
   - podizanje malog prsta prilikom ispijanja;
   - stavljanje kašičice u usta, makar samo da se proba da li je kafa
      dovoljno slatka.


  

 

Preuzeto sa sajta www.camo.ch

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja