Šijacu masaža

Masaža je tehnika kojom se tretiraju mišići, tetive, vezivna tkiva, ligamenti i zglobovi u cilju otklanjanja lokalizovanog bola, radiopšteg zdravlja i otklanjanja stresa. Ona podrazumeva pritiskanje tkiva rukama ili mehaničkim sredstvima. Smatra se da danas postoji preko stotinu različitih vrsta masaža. Neke od njih podrazumevaju lečenje isključivo dlanovima i prstima terapeuta dok druge uključuju i različite vrste “pomoćnih“ sredstava; neke korisnika tretiraju u sedećem, neke u ležećem položaju itd. Jedna od najrasprostranjenijih tehnika masiranja je šijacu masaža.

“Šijacu“ znači “pritisak prstom“.  Kolevka ove tehnike je Japan a njenim ocem se smatraTokujiro Namikoši. Izvorni šijacu podrazumeva pritiskanje prstom i dlanovima delove tela koji su tretirani, ali postoji i zen šijacu koji uključuje upotrebu laktova, kolena i stopala. Šijacu se često koristi za lečenje bolova u leđimamigreneastme,  hipertenzije i emocionalne nestabilnosti. Šijacu obraća pažnju na “či“ ili “ki“ tj. energiju čoveka verujući da je osnovna svrha masaže da izbalansira energiju koja se trenutno nalazi u neravnoteži. Tako šijacu tretirajedinstvo ljudskog umaduše i tela.Kako zapravo izgleda jedan tretman?

Pre svega, osoba se masira obučena u laganu odeću, napravljenu od prirodnog materijala (pamuka ili lana). Maser će od Vas tražiti da legnete ili na pod ili na tvrdi krevet jer se na taj način vaši mišići prirodno sasvim opuštaju. Zatim će Vas pitati koji zdravstveni problem Vas trenutno muči da bi u tom smeru išla i masaža. Tretiraće “obolela“ mesta nešto jačim pritiskom prsta ili dlana (što će ličiti pomalo na akupukturu čija saznanja šijacu priznaje i koristi) što će kod Vas izazvati neobičan odećaj koji neki porede sa peckanjem, strujanjem, možda čak i bolom malog intenziteta. Željena tačka se tretira tako što se pritiska određen broj sekundiperiodičnosa razmacima. Vaše je da dišete duboko i da se opustite. Velika prednost šijacu masaže je ta što možete, uz malo istraživanja da je primenite na sopstvenom telu. Vremenom bi trebalo da se uvežbate dovoljno dobro da sami sebi pomognete u slučaju kijavice, mučnine, grčeva ili sličnih nevolja


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja