SKI&SPA ili SPA&SKI

Potražimo li u enciklopediji korene reči SPA naići ćemo na dve verzije: Prema prvoj, iza koje stoji većina, je da potiče od imena grada u Belgiji, poznatog još u Rimsko doba.Prema drugoj, koja je meni  lično draža, je da označava akronim latinskih pojmova Salus Per Aquam” ili Sanitas Per Aquam a prevodi se kao zdravlje kroz vodu. Internacionalna skraćenica SKI govori sama za sebe.

Planirajući putovanje po Austriji, čija bi tema bila– ski turizam, obavio sam par razgovora sa najbližim prijateljima, pokušavajući da dokučim šta je to što povezuje skijaše svih profila. Došao sam do zanimljivog zaključka ( ovde koristim priliku da se izvinim onima koji to mišljenje ne dele ). Spadam u grupaciju sredovečnih (nije lako priznati), koji su  za sobom ostavili avanturistička putovanja, i priznajem da komfor počinje da prevaga pri odlukama o putovanjima. Kako bi to moja prijateljica objasnila –  „...skijanje, divno, ali ako je moguće ski-in, a zatim dolazi najlepši deo mog dana, odlazak u spa...“
Moja nedoumica je bila kratkog daha.Vizija je postojala, a to je bilo dovoljno za početak.

Obići 6 austrijskih ski centara u 4 dana nije mala stvar ni kada je vreme idealno, kao početkom ovog oktobra...Hrabre i budale sreća prati ( osećam da pripadam obema kategorijama ), pa su snežne oluje koje su iznenadile i uvek spremne Austrijance, nekako nas zaobilazile. Napustili smo indijansko leto u Beogradu, da bi nas alpski minus poterao u saune, turska kupatila, i sale za meditaciju sa toplim vodenim krevetima, iz kojih smo posmatrali snežne padine i ski staze. Dok me je hvatao dremež od ljuljuškanja vodenog kreveta, vratile su mi se reči moje prijateljice kao potvrda.

Svakako je skijanje glavni razlog odlaska u planine zimi, ali kada adrenalin počinje da opada, naše telo vapi za relaksacijom. Rimsko kupatilo je bilo nešto što je pripadalo svima, čak i robovima. A mi se često pozivamo na Rimljane i njihov stil života.

Ako bih suzio izbor hotela koje smo posetili tokom putovanja, na one koji bi ispunjavali svačiji kriterijum (ovde moram da priznam da sam pošao od sebe samoga ), sveo bih na 2 ski destinacije koje su nama Srbima, koji volimo da putujemo kolima i najbliže (jedva 700km autoputem) : Nassfeld-Hermagor i Katschberg.Ono što je zajedničko obema su hoteli koji pripadaju istom lancu – Falkensteiner. Iako modernog stila, njihova arhitektura ne odskače, naprotiv, toliko je dobro uklopljena u okolinu, da hotele “Carinzia” i “Cristallo” nazivaju i pejzažnim. Izuzetno pozicionirani, do samih ski liftova, sa ekskluzivnim SPA koji kroz toplinu, vodu i svetlo donose osećaj mira i relativnosti vremena.


Na vama je da izaberete : uskočiti u skijašku opremu i izaći direktno na stazu ili se možda zadržati u toplom i udobnom.. Mi glasamo za za oba, a to je ski-spa hotel kao sto je Falkensteiner.

 

Aleksandar Ilic
Product Manager
za Fogg Travel Club 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja