Španski "El Celler" najbolji restoran na svetu

Španski restoran El Celler de Can Roca proglašen je za najbolji na sinoćnjoj dodeli nagrada Najboljih 50 svetskih restorana u Londonu.


Restoran koji vode braća Hoan, Hordi i Hosep Roka ovu laskavu titulu dobio je i 2013. godine. Žiri navodi da je El Celler restoran koji je istovremeno tradicionalan i avangardan koji nikada nije zaboravio svoje skromne korene, osećaj topline porodičnog doma i potrebu da servira ukusna jela i izvanredna vina. 


Drugo mesto zauzeo je italijanski Osteria Francescana dok je na trećem mestu četvorostruki pobednik iz Danske Noma. El Celler koji se nalazi u Gironi, koristi sastojke tipične za Kataloniju i kombinuje ih sa vinima i šerijima Iberijskog poluostrva, piše AFP. 

Nagrade, koje magazin Restaurant dodeljuje od 2002. godine su među najznačajnijim. Zziri čine 972 nezavisna stručnjaka - kritičari, kuvari, vlasnici restorana i gurmani. 

Ove godine nagrade su se našle na udaru kritika zbog navodnih dilova između restorana i članova žirija pa su organizatori unajmili konsultantsku firmu Delojt da nadgleda glasanje.Izvor: B92

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja