Sreća - ono čemu svi težimo

„Čudno je kako je ljudima malo potrebno da budu srećni i još je čudnije kako im baš to malo nedostaje.“
Ivo Andrić


Mnogi bi se složili kako sreća sama po sebi predstavlja komplikovan pojam koji je krajnje apsurdno analizirati. Sa druge strane, sve nas i dalje kopka kako se stiže do onog pravog stanja nepomućenog spokoja i radosti, da li tako nešto uopšte postoji, i zašto kvalitet života ne utiče baš mnogo na to kako se osećamo. Jer iako bogatstvo, pamet i lepota čine prilično finu osnovu za srećan život, rezultati skorašnjih naučnih istraživanja dokazuju suprotno…Naime, grupa psihologa je na osnovu ispitivanja u preko 60 zemalja zaključila kako su ideali modernog društva:

1. Dobri geni
2. Zadovoljstvo emotivnim životom
3. Kvalitetan odnos sa porodicom i prijateljima
 


Možda će vas iznenaditi, ali novac se nalazi tek na 9.mestu. Stanovnici razvijenih zemalja koji su podvrgnuti ispitivanju uglavnom su zaključili da su „generalno zadovoljni“ svojim životom. A kako kaže koordinator ovog istraživačkog projekta, to uopšte ne potvrđuje da su oni istinski srećni. Ipak, isti profesor dodaje da u pojedinim situacijama sreća ipak može da se kupi, jer u siromašnim zemljama zaraditi više novca nego obično može znatno uticati na porast stepena sreće…Istraživanje je takođe pokazalo da držanje želja i ambicija u „granicama normale“ čini da budemo srećniji, i da se zbog prevelikih očekivalja u poslu, ljubavi ili na materijalnom planu uglavnom svi kad tad razočaramo. Religija i pružanje pomoći su takođe važne karike u lancu, a prirodna lepota o kojoj se uvek puno govorilo zauzima tek 7.mesto. Dakle, ako je verovati ovom ispitivanju, plastična hirurgija u korist lepog izgleda retko koga približi pravoj sreći i istinskom zadovoljstvu…A šta je sa pameću? Možda će zvučati čudno, ali inteligencija se našla na poslednjem mestu…Sve u svemu, kada se podvuče crta, Evropa jeste srećan kontinent, a najsrećniji narod su Skandinavci. Gledano u planetarnim razmerama najveći broj srećnih ljudi je u Nigeriji, zatim slede Meksiko i Venecuela. Najmanje srećni su stanovnici Rumunije, Rusije i Jermenije.
 


Ukoliko više verujete matematičkim objašnjenjima, onda će vam biti posebno interesantno da čujete kako je grupa britanskih psihologa na osnovu analize upitnika popunjenog od strane više od 1000 pojedinaca uspela da pronađe takozvanu formulu sreće:

HAPPINESS = P + 5E + 3H

P - Personal Characteristics (Pod ličnim karakteristikama se između ostalog podrazumeva pogled na svet i sposobnost prilagođavanja)
E - Existence factors (Zdravlje, odnosi sa prijateljima, finansijska situacija)
H - Higher Order dimension ( Ovde se misli na potrebe višeg reda kao što su samopoštovanje, ambicija ili čak smisao za humor)
 


Svaki odgovor iz upitnika je nosio određen broj bodova, a skor dobijen na kraju testa je precizno odredio do koje mere je svaki ispitanik srećan.

www.retireid.com
www.news.bbc.co.uk 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja