Super hrana: Sveta čokolada

U SAD jedan inovativni brend čokolade polako osvaja srca potrošača, stvarajući potpuno novu spoznaju o tome kako bi čokolada trebalo da se proizvodi i koliko je ona zaista vredna. 

Proizvodi kompanije Sacred Chocolate (u prevodu „sveta čokolada“) spravljaju se od celog zrna kakaa, što uključuje i kožicu koja je bogata fitonutrientima. Za njihovu proizvodnju ne koriste se uobičajeno visoke temperature koje uništavaju mnoge hranljive sastojke kakaa. Umesto standardnih zaslađivača, sadrže šećer od javora, a svi dodaci su isključivo biljnog porekla. Zato je Sacred Chocolate danas zvanično priznata, sertifikovana organska, vegan, halal i košer hrana, sa nekoliko osvojenih nagrada u kategoriji „organska hrana“. Prema tvrdnjama njenih proizvođača, ona je i jedina „sirova čokolada“ na svetu.




Ko stoji iza „svete čokolade“?

Jedan od osnivača firme Sacred Chocolate je Dejvid Vulf , svetski poznat stručnjak za ishranu sirovim namirnicama i lečenje lekovitim biljem. Pobornik „super hrane“. Putuje po svetu izučavajući bilje, držeći predavanja o ishrani, zdravlju, dugovečnosti, lekovitom bilju i čokoladi. Okuplja ljude istih shvatanja. 

Drugi osnivač je Stiv Adler, nekadašnji bubnjar popularnog hard rok benda Guns N’ Roses (što možda objašnjava njegov ekscentrični izgled, jer često nosi šareni cilinder i sako duginih boja), inženjer po obrazovanju, koji se godinama bavi duhovnim razvojem. Veliki pobornik ishrane sirovom hranom. 


Sve je počelo kada je Dejvid jednog dana poslao Stivu pakovanje kakaa u zrnu. Stiv se u to vreme već uveliko bavio duhovnim razvojem, proučavanjem spone između čoveka i prirode, izučavanjem uticaja hrane na čovekovo duhovno stanje i blagodetnim dejstvom sirove hrane na organizam. Dejvidova priča o hranljivim i lekovitim sastojcima kakaa ga je opčinila. Evo nekoliko stvari koje posebno ističu: 

Magnezijum: Kakao ima visok sadržaj magnezijuma koji normalizuje disanje kod asmatičara, jača kosti, značajan je za rad mozga, opušta mišiće i tako ublažava ili otklanja bolove, dok njegov nedostatak povećava rizik od nastanka srčanog udara, visokog pritiska, grčeva u nogama, umora, itd.

Antioksidanti: Kakao ima izuzetno visok sadržaj antioksidanata (10 puta više od borovnica, 20 puta više od crvenog vina, 30 puta više od zelenog čaja) koji neutrališu dejstvo slobodnih radikala na ljudske ćelije, doprinoseći suzbijanju raka i srčanih oboljenja, i usporavajući starenje organizma.

Kafein: Kakao ima nizak nivo kafeina, za razliku od kafe, raznih čajeva ili kola napitaka.

Teobromin: Kakao sadrži blagi stimulans teobromin koji u kombinaciji sa drugim tvarima „podiže i dušu i telo“, povećavajući budnost, pažnju i koncentraciju, te popravlja mentalne sposobnosti i memoriju.

Endorfin: Kakao stimuliše stvaranje endorfina, „hormona sreće“, koji poboljšava raspoloženje, ublažava stres i teskobu, i čini nas manje osetljivim na bol.

Triptofan: Kakao sadrži triptofan koji u telu oslobađa serotonin, hormon koji izaziva dobro raspoloženje i osećaj zadovoljstva.

To su samo neke komponente kakaa. Po nalazima stručnjaka, on sadrži oko 300 hemijskih sastojaka, navode Stiv i Dejvid, i predstavlja jednu od najmoćnijih i najhranljivijih biljaka na svetu. 

Posebno ističu da se teobrominom sadržan u kakau nekada davao srčanim bolesnicima, pre nego što su moćne farmaceutske kuće stupile na scenu. 

Proučavajući istoriju čokolade i kakaa, otkrili su da indijanski šamani u svojim torbicama sa lekovitim tvarima uvek nose kakao. 

Saznali su da su drevna indijanska plemena u Centralnoj Americi, svesna moći kakaa, koristila njegova zrna kao novac. Montezuma, aztečki vladar iz 16. veka, u svom trezoru nije čuvao zlato, već 960,000,000,000 zrna kakaa! 
Takođe su saznali da reč „teobromin” znači hrana bogova i da su u Hondurasu tragovi ove tvari iz kakaa pronađeni na glinenim posudama koje datiraju iz oko1500. godine p.n.e.



Kao veliki pobornik sirove hrane, Stiv je došao na ideju da kreira čokoladu koja bi sadržala što više sirovih sastojaka. To je značilo da nije mogao da koristi ustaljene metode proizvodnje u kojima se zrno kakaa prži, ljušti, prerađuje i kuva, čime se gube mnoge vredne komponente. 

Morao je da smisli kako da sačuva što više hranljivih i lekovitih tvari. Odlučio se za stare dobre metode - sporo mlevenje zrna na kamenu i primenu niskih temperatura (maksimum 45oC), čime se zadržava tri do četiri puta više antioksidanata od onih sadržanih u crnoj čokoladi istog postotka kakaa od prženih zrna. Za sve to morao je da konstruiše odgovarajuće mašine. 

Danas Stiv i Dejvid konstantno unapređuju svoje čokolade i proširuju asortiman. Već nude dvadesetak različitih ukusa i kažu da je njihova čokolada Amazonian postala pravi hit. Šta je čini posebnom? Preko dvadeset lekovitih biljaka iz amazonske džungle, od kojih neke imaju izuzetno snažno lekovito dejstvo.



Svi proizvodi iz ove linije proizvode se u obliku srca, zbog pozitivnog dejstva čokolade na srce i celokupan organizam, zbog njene sposobnosti da izaziva osećaj zadovoljstva kakav imamo kad smo zaljubljeni i zbog toga što se proizvodi sa puno ljubavi i poštovanja prema njenoj svetoj isceliteljskoj ulozi. 

„Priroda nam je obezbedila sve što nam je potrebno za život, mi samo moramo da razumemo njenu mudrost i ubiramo njene plodove“, konstatuje Stiv Adler. 

Linkovi: 
http://www.sacredchocolate.com
http://www.sunfood.com

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja