Tajlandsko ostrvo Tao

Želite li da pobegnete od surove stvarnosti, da se odmarate u izolovanom bungalovu skrivenom u krošnji palmi, na plaži gde nema signala za mobilne telefone? Struje ima dovoljno da napaja kuhinju jedinog restorana i po neku sijalicu. Više i nije potrebno. Uveče se zavalite na ležaljci i posmatrate zvezde bez odsjaja uličnih svetiljki.  Kada se umorite od odmora možete da odete na neka od najlepših mesta za ronjenje. Sve to pruža malo poznato tajlandsko ostrvo Tao (Koh Tao) koje se nalazi blizu ostrva Pangan i Samui. 
Kako stići?

   Iz Bangkoka se autobusom ili noćnim vozom može stići do Čumpona (Chumpon) i nastaviti feribotom. Polaze tri broda dnevno. Druga opcija, kada se dolazi sa juga, je iz luke grada Suratanija. Prva stanica je Samui, druga Pangan i treća je Tao. Postoji i opcija da se iz Bangkoka putuje avionom do Samuia i onda feribotom. Kada doći?

   Glavna sezona je od decembra do marta. Dani su dugi, maksimalna dnevna temperatura je oko 33 stepena. U aprilu i maju je prilično vruće. Sledi sezona kiša. U oktobru i novembru talasi mogu da budu visoki,  a samim tim je ronjenje onemogućeno. Kako provoditi vreme?


   Najpoznatija i najveća plaža je Sai Ri. Na njoj se nalaze desetine kafića, malih hotela, bungalova i restorana. Svi sadržaji su podređeni roniocima. Postoje desetine centara za obuku koja traje najmanje pet dana. Sastoji se prvo od teoretske, a potom i praktične nastave. Na kraju se dobija međunarodna diploma – sertifikat sa kojom se svuda u svetu može roniti. 
Za one koji ne vole ili ne znaju da rone ima nekoliko tura za tzv. snorklovanje i obilazak brodom oko ostrva. Iznajmite motor samo ako ste iskusan vozač dvotočkaša i istražite zavučene plaže do kojih se dolazi  izuzetno strmim i lošim putevima.  
Pijuckajte koktele u kafiću Zanzibar, na plaži Sai Ri i posmatrajte predivne zalaske sunca. 


Tekst i fotografije: Miroslav Golubović

www.jeftinaputovanja.net

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja