Tradicija ispijanja Marokanskog čaja

MAROKANSKA IZREKA O CAJU:
"Prva casa je kao zivot - GORKA
Druga casa je kao ljubav - SLATKA
Treca casa je kao smrt - BLAGA
"


Marokanci  imaju tradiciju u ispijanju čaja i njihovo umeće u spravljanju čaja se smatra obikom umetnosti. Zbog socijalnog značaja ovog rituala svi u Maroku , pa i najsiromašnije porodice imaju reprezentativne čajnike, bogato ukrašene i izgravirane uglavnom izradjene od srebra ili posrebrenog mesinga, jednako lepe čajne poslužavnike i rucno oslikane čase sa puno ornamentike. Marokanski čajnici imaju dugačke i zakrivljene vrhove za sipanje i baš to omogućava da se čaj precizno sipa u uske čase sa visine od pola metra i više.

 


Najpre se gostu ponudi bokal vode sa cvetom narandže za osveženje ruku. Zatim se iznesu dva srebrna poslužavnika pokrivena lakom svilenom tkaninom, na jednom se nalaze čaše i čajnik, a na drugom sukrijera (činija za šećer) i „vekna“ trščanog šećera, mali bakarni čekić za odlamanje i sitnjenje šećera, posuda za grančice i lišće sveže nane, i najzad, drvena kutija sa kineskim zelenim čajem.  Pravljenje i služenje ovog čaja zahteva, pažnju i veštinu kojima se gostu ukazuje čast, i obično se pravi u prisustvu gostiju kako bi oni mogli da se dive kako lepoti servisa za čaj tako i sofisticiranoj tehnici svog domaćina u spravljanju i služenju čaja.

Tradicionalan marokanski čaj je čaj od nane koji oni nazivaju “marokanskim viskijem”. U domovima se serviraju najmanje tri čase čaja, u podne ili posle jela. Priprema caja se vrsi na sledeci nacin:

Voda se zagreva u posebnoj posudi postavljenoj na gorionik.

Prvo se cajnik zagreje ulivanjem tople vode koja se potom prospe. Zatim se cajnik do pola napuni suvim listicima ili zrnima zelenog kineskog caja i prelije sa oko dve solje vrele vode snazno promesa i ta voda se prospe pazeci da listici caja ostanu u cajniku (marokanci smatraju da sa tom tečnošcu odlazi i sva gorčina čaja). U čajnik se sada doda više strukova celih listova sveže nane i veca količina šećera u komadićima, zatim se ulije nova količina vrele vode i ostavi da stoji oko 4 -5 minuta.


Tako dobijeni čaj se dobro izmeša kružnim pokretanjem čajnika i potom sipa u čaše sa što veće visine.

Čaj iz čaša se vraća u čajnik i ponavlja sipanje u čaše sa visine, tako da se pojavi fina gusta pena na površini.

Pojavom pene caj je spreman za posluzivanje , uz obavezni dodatak grančice sveže nane.

Marokanci vole da im je čaj blago začinjen sa travama i aromatičnim sastojcima poput limunove trave, pinjola ili narandžinog cveta i retko izgleda uredno.


Nakon prvog i svakog sledećeg sipanja u čajnik se dodaje vruća voda, tako da je svaka sledeća čaša čaja sve blaža.

Tipičan marokanski čajni set se sastoji od posrebrenog, fino izgraviranog poslužavnika, srebrnog čajnika, sukrijere i posude za mleko. Neizostavne su raznobojne male čase ručno oslikane i posuda od bakelita ili metala sa mesinganim aplikacijama u kojoj se drže arome koje daju specifičan ukus čaju. Za prave hedoniste tu je i šiša za aromatične duvane. Dodajte i tabure i imate pravi mali marokanski čajni kutak u vašem domu. 


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja