U vinu se uživa već 6.000 godina

U jednoj pećini u Jermeniji otkrivena je kompletna oprema za proizvodnju vina stara 6.100 godina, što je najstarija vinarija koja je do sada pronađena, saopštila je u 11. januara ekipa međunarodnih arheologa.

Arheolozi su nedavno na području planine Ararat, nedaleko od Turske i Irana, otkrili vinogradarsko domaćinstvo staro 6.000 godina.

Vođa tima, arheolog Gregori Arešijan sa Univerziteta u Kaliforniji, izjavio je za Vašington post da je to dokaz da su ljudi proizvodili vino hiljadu godina pre egipatskih faraona.

Do ovog otkrića, arheolozi su pronalazili samo delove semenki i kože grožđa, kao i taloge nalik vinu u posudama, ali nikad nisu mogli da sa sigurnošću zaključe da su ljudi tog doba zaista pili vino.

Podrum koji su otkrili u Jermeniji, međutim, ne ostavlja mesta nikakvoj sumnji - u njoj se svakako proizvodilo vino, i to pomoću prese, bačve, zrna grožđa i biljnih pigmenata.Arheolozi su, takođe, otkrili da su ovi drevni vinari gnječili grožđe nogama - pronađeno je spremište širine jedan metar, u kojem se grožđe muljalo i iz kojeg se sok istiskivao direktno u bačve.

Povoljni, suvi uslovi koji su vladali u podrumu omogućili su da se ovi tragovi iz bakarnog doba sačuvaju sve do danas.

List podseća da je na istom ovom području, u junu prošle godine, pronađena cipela stara više od 5.500 godina, što predstavlja najstariji komad obuće u svetu.

- Nema sumnje da je reč o jedinici za proizvodnju vina - kazao je Patrik Mekgavern, naučni direktor Laboratorije za biomolekularnu arhitekturu Univerziteta Pensilvanije, dodajući da dokazi pokazuju da se evroazijsko grožđe gajilo pre više od 6.000 godina.

Dosad najstariji dokazi o proizvodnji vina pronađeni su u grobnici egipatskog kralja Skorpiona, a njihova starost je procenjena na 5.100 godina.

 Izvor: www.mondo.rs

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja