Ugasite cigaretu na pola!

Šest metoda za pušače kako da umanje rizike od bolesti uzrokovanih duvanom. Najviše otrova u pluća stiže kada se puši do filtera. Iako je najbolja stvar koju možete da uradite da biste smanjili zdravstvene posledice pušenja da ostavite cigarete, uvek možete da probate da smanjite zdravstvenu štetu čak i ako ste još pušač.

 


U cigareti do sada nije pronađena nijedna korisna materija, a potvrđeno je prisustvo 7.600 različitih štetnih komponenti i 70 kancerogenih - kaže primarijus dr Petar Borović, predsednik Saveza Srbije protiv pušenja. - Pušači ne mogu mnogo toga da urade da bi cigaretu učinili manje štetnom, ali treba barem da probaju, pre nego što odluče da prestanu i na taj način oslobode svoje telo otrova.

 

1. Nikada nemojte pušiti cigaretu do kraja
- Uvek se zaustavite bar na polovini cigarete - preporučuje dr Borović. - Dok cigareta gori, nesagoreli delovi duvana u značajnoj meri zadržavaju otrove na putu ka plućima. Kako se dužina cigarete smanjuje, nesagorelih delova je sve manje i ta barijera se smanjuje, pa je priliv otrova u pluća sve veći. „Kritična“ tačka je polovina cigarete, kada je najkasnije treba baciti, a nikako je ne pušiti „do filtera“.

 

2. Pijte mnogo tečnosti
Unošenje dovoljne količine tečnosti neophodno je i potpuno zdravom organizmu da bi funkcionisao. Ali, da bi pokušali da smanje štetu od cigareta, pušači treba da uzimaju više tečnosti i to obavezno pre jela.
- Potrebno je minut ili dva pre jela uzeti čašu-dve vode, pre doručka, ručka i večere - objašnjava dr Borović. - Ovo nikako ne treba raditi za vreme obroka, ni posle. Kod pušača vremenom se „blokira“ kako osećaj mirisa, tako i osećaj za žeđ, pa oni signal žeđi tumače kao želju za još jednom cigaretom. Uzimanjem vode pre obroka sprečava se potpuna dehidratacija organizma.

 

3. Jedite mnogo svežeg voća i povrća
Veće količine svežeg voća i povrća su obavezne za pušače i to najmanje po 600 g voća i 300 g povrća dnevno, najbolje svežeg. Povrće nikako ne treba začinjavati sirćetom, već limunovim sokom.
Za pušače je veoma značajno belo grožđe, i treba da ga jedu što više, da bi probali da umanje rizik od raka pluća, dodaje naš sagovornik.
Istraživači širom sveta došli su do zaključka da kukuruz šećerac, luk, đumbir, pomorandže, kopriva mogu da pomognu pušačima da bar malo podignu odbrambene moći organizma.

 

4. Jedite hranu koja smanjuje želju za cigaretama
Za neku hranu se smatra da umanjuje želju za cigaretama, jer utiče da nikotin duže kruži po organizmu, pa se interval između cigareta produžava. Svaka popušena cigareta manje, znači i manje štete po organizam, pa se zato pušačima obavezno preporučuje sveži paradajz u ishrani. Takve „moći“ priprisuju se i ovsu, suvom grožđu, bademu, spanaću, blitvi...



5. Svakodnevno radite fizičke vežbe u prirodi
Ovo nije savet, već neophodnost, pušači bi morali svakog dana da rade fizičke vežbe, u prirodi, umerenim tempom. Pušenje u kombinaciji sa fizičkom neaktivnošću višestruko pogoršava rizike od obolevanja. Zato redovno vežbanje shvatite ne kao preventivu, već kao „spasavanje“.

 

6. Ne uzimajte kafu i cigarete istovremeno
Jedna od omiljenih kombinacija pušača ujedno može da bude i najpogubnija. Kafa višestruko pojačava dejstvo štetnih materija iz cigareta, pa je neophodno da, ako ikako možete, ta dva užitka razdvojite.

Izvor: www.novosti.rs

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja