Ukusi Francuske – treće izdanje

Posle fantastičnog uspeha dve svetske „francuske“ večere koja su organizovane u martu 2015. i 2016, sa zadovoljstvom vam najavljujemo i treće izdanje Ukusi Francuske za utorak, 21. mart 2017. godine.


Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, drugo izdanje je okupilo 1700 restorana, a za 2017. cilj je čak 2000 restorana, šefova i 2000 menija u ponudi!

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „ à la française” držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje učestvuju u ovom jedinstvenom, globalnom projektu.
U prvom izdanju Goût de France u Srbiji 2015. učestvovalo je pet restorana, četiri iz Beograda (Chameleon Grand Casino, Klub Knizevnika, Madera, Metro HoReCa centar) i jedan iz Kruševca (Olive tree).

U drugom izdanju, 2016, bilo je trinaest restorana iz Beograda (Casa Nova, Chameleon Grand Casino, Dijagonala 2.0, Dva jelena, Franš, Homa, Homa bistrot, Hotel ”Moskva”, Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Madera, Na Ćošku, Violeta) i dva iz Novog Sada (Project 72 Winе&Deli, Zak).

Potražite više informacija na sajtu http://us.france.fr/en/goodfrance2017.

Na restoranima je da, za sada, osmisle meni i da se prijave online pre 14. januara 2017. http://restaurateurs.goodfrance.com/en/user/register.


Izvor: hrana-pice-price.com

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja