Ukusna i zdrava jela iz woka

Za one koji nisu upoznati, wok je tradicionalna kineska posuda stara više od 3.000 godina. Poreklom iz Kine, najviše se koristi u Aziji. To je veoma svestrani komad posuđa koji se može koristiti za bilo koju vrstu spremanja jela:  prženje, pečenje, kuvanje…

   Klasični wok ima zaobljeno dno, dizajna tradicionalne kineske kuhinje, s ciljem da duže zadržava  toplotu u centru, dok se u isto vreme paralelno širi kroz kuvanje, što omogućava kuvanje na visokim temperaturama.

   Danas možemo naći veliki izbor različitih materijala i veličina. Prilikom odabira woka, morate uzeti u obzir kakvu vrstu peći imate. Ako imate plinski štednjak, možete koristiti bilo s okruglim dnom ili wok s ravnim dnom. Ako imate električni štednjak, wok s ravnim dnom je najbolji izbor.
   Najbolji orijentalni kuvari preporučuju wok od ugljanog čelika koji izgleda i oseća se dobro u ruci. Možda ćete biti u iskušenju da kupite wok od livenog gvožđa, jer su lepi za oči i uverljivo skupi, ali trebaće vam mišići gorile da bi kuvali s njim! S druge strane, wok od aluminijuma je dosta lagan, ali opet ne tako otporan na visoke temperature.

   Ono što je nabolje u svemu je  da je wok zdrav način kuvanja. Uglavnom kod spremanja bilo kakvog jela, ide mala količina ulja(1 do 3 kašike) .

   Za kuvanje u woku neophodna je prethodna priprema namirnica. One se, zavisno od recepta, narežu na odgovarajući način, a neke od njih treba prethodno skuvati ili marinirati. Povrće se reže na tanke listove ili kockice kako bi kuvanje bilo što kraće, te samim tim zadržalo što više vitamina i minerala.

   Određene namirnice, kao što su žitarice, testenina, pre korišćenja u receptu treba skuvati, pa ih prema receptu obraditi.
Namirnice kao što su riba i morski plodovi… trebaju se prethodno marinirati. Što se duže mariniraju (12 sati i više) ukusnije su i skraćuje im se vreme termičke obrade.

   Što se tiče čišćenja i održavanja woka, najbolje ga je oprati sa toplom vodom odmah nakon što završite sa korišćenjem. Nakon toga  obrisati suvom krpom, ili još bolje staviti na laganu vatru da se osuši. Ponekad možete staviti malo ulja kako bi se sprečilo rđanje.

   Znači ako želite ukusnu hranu, a pored toga spremljenu na zdrav način, znate koji je izbor najbolji za vas.


Preuzeto sa sajta www.svijetljepote.com

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja