Uskrs na kul mestima

Voleli biste da Uskrs provedete van kuće, doživite nešto nesvakidašnje, iskusite drugačije običaje i ludo se zabavite? Izabrali smo za vas uskršnje destinacije koje ćete sigurno pamtiti dugo, a ujedno ćete napuniti baterije i garantovano se nasmejani vratiti kući.


Poljska
Polivanje vodom je poljska uskršnja tradicija. Mladići pokušavaju da zaliju druge ljude kofama vode, prskaju iz pištolja na vodu. Legenda kaže da će se devojka koju pokvase udati u toku godine.

 
Hoz, Francuska
Ukoliko planirate uskršnje putovanje u južnu Francusku, ne zaboravite da ponesete viljušku. Svake godine u gradiću Hozu se pravi gigantski omlet, koji se servira na centralnom trgu. Kada kažemo gigantski, to stvarno i mislimo, jer se ova kajgana pravi od 4.500 jaja i uspe da nahrani 1.000 ljudi.

 
Češka i Slovačka
Ukoliko putujete u Češku ili Slovačku tokom praznika, pazite leđa! Na uskršnji ponedeljak muškarci blago udaraju žene ručno izrađenim bičevima koji su ukrašeni žalosnom vrbom. Prema legendi, vrba prva procveta na proleće, pa bi njene grane trebalo da prenesu vitalnost i “plodnost” na žene.

 
Krf, Grčka
U nedelju se na većini prozora na Krfu prebace tkanine, uglavnom ljubičaste, a onda se u 11 sati, sa svih prozora i terasa, bacaju vrčevi puni vode. Dešava se da poneki vrč završi i na glavi gostiju.

 
Norveška
Norvežani za Uskrs čitaju krimi priče koje izdavači objavljuju baš uoči praznika, a poznati su pod imenom “Paaskekrimmen”.

Izvor: www.mondo.rs

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja