Uživanje na reci

More i uživanje na prelepim plažama bilo da su one u Grčkoj, Crnoj Gori, Italiji, Španiji ili Turskoj, a možda i u nekim drugim zemljama širom sveta je definitivno osnovna asocijacija svima kada se pomene leto. Zato i ne čudi što mnogi čije su misli okrenute upravo takvoj vrsti odmora ne mogu baš najbolje da razumeju one koji pronalaze uživanje na reci i to ne samo tokom leta. Zapravo, mnogi ljubitelji reka će vam reći da je proleće najlepše doba da se provede upravo na reci.

Ali, ko nije imao tu sreću da ode na reku i pokuša da pronađe lepotu u tome, sasvim sigurno će se upitati kako je moguće uopšte uživati na reci, posebno ako se uzme u obzir da su, konkretno reke Dunav i Sava kod Beograda prilično neuredne, jer svi znamo da ekološka svet u našoj zemlji i nije na tako visokom nivou, pa se neretko događa da limenke, plasitične flaše i mnoge druge stvari koji se prilično teško razgrađuju nađu upravo u rekama.


 


Kako zaista uživati na reci?

 

Ukoliko i vi živite, na primer u Beogradu, ali i u Novom Sadu, onda definitivno imate mnogo različitih načina za uživanje na reci, kako na Dunavu, tako i na beogradskoj Savi. A u ovo nećemo računati posetu Adi Ciganliji, na primer, jer je to ipak jeezero i dobro je poznato da leto na Adi provodi samo onaj ko nije na moru, te da je prilično velika gužva, tako da i ne možemo baš da kažemo da je to uživanje.

Jedan od primarnih načina da se opustite jeste da posetite neki od poznatijih splavova, odnosno brodova - restorana na kojima možete da popijete kafu, prezalogajite ili pojedete neku ukusnu poslasticu i opustite misli, te napunite baterije makar na kratko. Ipak, ovaj način za uživanje na reci je zapravo namenjen svim onim ljudima koji baš i nemaju toliko slobodnog vremena.

Sledeće što možete da učinite jeste da uplatite krstarenje rekama, a ova ponuda je, barem kada su u pitanju Beograd i Novi Sad prilično raznovrsna. Tako možete, na primer da odaberete da se upoznate sa prestonicom Srbije iz broda koji je udruženje srpskih vitezova dobilo na poklon od svoje ruske braće, gde ćete čak biti u prilici i da prisustvujete svojevrsnom performansu, te ćete moći i da se fotografišete sa „pravim“ srpskim vitezovima. Ali, pored toga ćete zaista upoznati Beograd iz sasvim drugačije perspektive i ne sumnajmo da ćete u tome i uživati u pravom smislu te reči. U trenutnoj turističkoj ponudi glavnog grada je i vožnja brrodom čuvenog beogradskog jahting kluba, koji će vas lepo ugostiti, ali i odvesti na mesto gde se spajaju reke Sava i Dunav, gde po verovanju svakako treba zamisliti želju, koja će se gotovo sigurno ispuniti, barem tako kaže kapetan. Podrazumeva se da su pomenute ponude samo deo mnogobrojnih usluga o kojima bi trebalo da se raspitate u turističkog organizaciji glavnog grada, jer postoji recimo i krstarenje do Đerdapa, ali i mnoge druge ponude.

Možda najbolji način da zaista shvatite zašto je uživanje na reci tako poželjno za savremene ljude, koji neprekidno jure negde, jeste da jednostavno prošetate pored reke u dobrom društvu ili sami. Možete biti sasvim sigurni da će vam se tom prilikom mnoge stvari činiti lakšim, jer je dokazano da sama činjenica da se čovek nalazi u blizni mirne vode ima vrlo pozitivan uticaj na njegovo psihičko stanje.

Sasvim jasno, ima još mnogo načina za uživanje na reci, a na vama je da otkrijete šta vam najviše odgovora i čini da se osećate staloženije, te da počnete to i da primenjujete koliko god je često moguće!

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja