Vino

Blagodeti vina bile su poznate još u antičko doba. Stari Egipćani, Rimljani i Grci koristili su ga ne samo za očuvanje zdravlja, već i za postizanje i održavanje blistavog i mladalačkog izgleda kože.

Danas je vinoterapija izuzetno popularan kozmetički program širom sveta, a vinski spa centri i odmarališta niču na sve strane.

Ideja o izradi kozmetičke linije na bazi grožđa nastala je krajem osamdesetih godina prošlog veka u čuvenom vinogradarskom kraju Bordo u Francuskoj. Matilda Katiar-Tomas,  ćerka vlasnika raskošnih vinograda i vinarije Chateau Smith Haut Lafitte, saznala je da se pri proizvodnji vina odbacuju najdragoceniji delovi grožđa – pokožica i koštice. Prema naučnim istraživanjima, upravo ti delovi grožđa sadrže polifenole, moćne antioksidante koji  su nekoliko desetina puta delotvorniji i jači od vitamina E i C u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za 80% procesa starenja kože.  

Zajedno sa svojim mužem, Matilda je započela mukotrpan istraživačko-razvojni  rad i 1993. godine na tržište plasirala prvu liniju proizvoda na bazi grožđa -  Caudalie, koja je naprečac osvojila srca žena širom sveta, uključujući i poznate dame poput Katrin Denev, Madone, Donatele Versaće i princeze Karoline od Monaka. 

Šest godina kasnije, bračni par Tomas otvorio je prvi luksuzni spa hotel za vinoterapiju, sada već nadaleko poznati Les Sources de Caudalie.  Smešten u idiličnom krajoliku na imanju Matildinih roditelja, hotel nudi sav komfor objekta visoke kategorije.  Devet apartmana i 40 soba uređeno je tako da oslikava pet različitih atmosfera. Dva restorana rade pod budnim  okom šefa kuhinje Franka Salena, koji se oslanja na kvalitetne, sveže lokalne namirnice i čini napore da svoj jelovnik prilagodi godišnjim dobima.    Na vrhu jedne kule hotela nalazi se salon sa fantastičnim pogledom na vinograde, u kome gosti mogu da uživaju u izvrsnim cigarama.  Tu je i bar „Francuski paradoks“ koji nudi izbor od 13.700 boca vina.


Mada čitav kompleks opija svojim rustičnim stilom i romantičnom atmosferom, gosti ipak najviše uživaju u samom spa centru, zasebnoj zgradi od drveta i kamena sa prostranim salama za relaksaciju i tretmane.  Tu u savršenom miru,  gost može da se opusti u drvenoj bačvi  punoj termalne mineralne vode  sa dodatkom ekstrakta grožđa. Zatim može da pređe na piling tela gnječenimkaberne grožđem, vinsko pakovanje sa dodatkom meda i masažu preparatom na bazi sovinjona.  Dok uživa u opuštajućem tretmanu, kroz široke prozore posmatra idilični krajolik bogatih vinograda.  Lista mogućih tretmana u okviru programa vinoterapije neodoljivo podseća na vinsku kartu. 

U stalnoj potrazi za mladalačkim izgledom i lepotom, ljudi se sve češće okreću vinoterapiji.  Ukoliko do sada niste isprobali njene blagodeti, možda će vas ovaj tekst potstaći da krenete u akciju.  Uživajte! 

Link:  http://www.sources-caudalie.com/ 

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja