Vodič kroz masaže- sportska, tajlandska, shiatsu i ostale

Svako voli masažu. Postoji toliko vrsta masaže da je ponekad teško izabrati. Donosimo vam pregled standardnih i onih malo egzotičnijih masaža.

Klasična (medicinska) masaža
Kombinacija dugih kružnih pokreta, stiskanja sa rukama i laktovima uz upotrebu ulja ili losiona- to je najčešći oblik medicinske masaže. Klasična masaža može biti nežna i opuštajuća ili jaka i bolna, ali blagotvorna za telo. Medicinskom masažom rešavaju se miogeloze koje se nakupljaju oko mišića. Kada vam se ukoči ili vas boli određeni deo tela masaža se može izvoditi parcijalno, npr. samo masaža leđa ili masaža nogu.

Aroma masaža
Ova masaža upotpunjena je dobrobitima aromaterapije i koristi eterična ulja. Masažer aroma masaže treba znati koja eterična ulja se koriste za smanjivanje stresa, koja za poboljšanje cirkulacije, a koja za eventualne kožne probleme. Najčešće korišteno ulje u aromaterapijskoj masaži je ono lavande, koriste se i citrusi, a obično se radi mešavina više eteričnih ulja. Ova masaža posebno se preporučuje za smanjivanje stresa ili bilo kakve probleme psihološko- emotivne prirode.

Shiatsu masaža
Shiatsu je japanska tehnika u kojoj se masira pritiskom prsta na određene tačke u telu i zadržavanjem stiska kojih 2 do 8 sekundi. Na taj način se budi skrivena energija u telu. Ova masaža specifična je po tome što se radi preko odeće. Shiatsu terapeut mora proći kompleksan trening na kojem će naučiti koje tačke i kako masirati. Ljudi su obično ugodno iznenađeni nakon prve Shiatsu masaže jer ona pruža doživljaj koji je teško opisati, radi se o dubokoj opuštenosti i mirnoći koja usledi nakon tretmana. Obično se preporučuje ići na 5 do 10 tretmana kako bi se postigao dugotrajan efekat.

Sportska masaža
Sportska masaža koristi iste tehnike kao i klasična, ali ciljano uklanja posledice napora na mišićima. Sportska masaža može biti dosta bolna i uzrokovati upalu mišića (musklfiber), ali je izrazito bitna za one koji se izlažu sportskim naporima. Ona služi za brzi oporavak sportista kao i za sprečavanje povreda.

Tajlandska masaža
Poput Shiatsu masaže i tajlandska podiže energiju u telu. Ovo je vrlo aktivan oblik masaže u kojem niste pasivni, i ne ležite celo vreme. Kod tajlandske masaže menjate poze, a terapeut vas isteže i steže. Nešto poput joge, ali bez da ulažete ikakav napor. Ova masaža, uz to što opušta, čini vas vitkijim i elastičnijim

Refleksologija- masaža stopala
Refleksologija se često poistovećuje sa običnom masažom stopala, ali ona je puno sofisticiranija. Refleksološka masaža sastoji se od pritiskanja tački na tabanu koje su povezane sa organima u telu. Teorija kaže da je svaka tačka na telu povezana sa jednom tačkom u tabanu. Ovakva masaža stopala deluje izuzetno opuštajuće, posebno za osobe koje puno vremena provode na nogama, a može pozitivno delovati i na specifične organe u telu.

Masaža za trudnice
Ova masaža postala je popularna u novije vrijeme. Korisna je za smanjenje stresa, depresije i napora kojima su buduće mame izložene. Takođe, masaža za trudnice ublažava natekline, smanjuje bolova koji se javljaju u kasnijim mesecima trudnoće i pozitivno deluje na telo majke (a verovatno i na bebu). Trudnička masaža izvodi se u rukama iskusnog terapeuta koji zna u koju pozu staviti trudnicu i kako baratati s njezinim osetljivim telom.

Anticelulitna masaža
U anticelulitnoj terapiji bitno je pospiešiti cirkulaciju kako bi se toksini i nakupljene masne stanice eliminirali. Zato anticelulitna masaža na kritičnim mestima ima učinak ubrzanog izlučivanja suvišne tekućine. Ona je delotvorna kada se radi više tretmana, obično deset u razmacima od nedelju dana.

Masaža leđa
Bolna leđa su simptom s kojim se svako barem nekada susretne u životu, a većina nas i češće, pogotovo kako starimo. Zato je upravo parcijalna masaža leđa najpopularnija i najtraženija masaža. Tehnika je kombinacija ostalih masaža, posebno sportske i klasične.

Opuštajuća masaža
Ne postoji tačan opis opuštajuće masaže, obično se blagi i nežan oblik klasične masaže smatra opuštajućom. Opuštajuća masaža može biti popraćena ugodnom muzikom i mirisnom atmosferom koja topi stres i nevolju.

Erotska masaža
Ono što ipak izdvaja opuštajuću masažu od ostalih je činjenica da je ona ponekad pandan za pružanje erotskih usluga. Neki saloni za masažu koje posjećuju uglavnom muškarci nude ‘opuštajuću masažu sa sretnim završetkom’.

Izvor: http://www.krenizdravo.com/

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja