Vrnjačka banja

Iako su mnogi od stanovnici naše zemlje radije skloni da na odmor odlaze u letovališta u zemljama u okruženju, ali i mnogim drugim, neosporna je činjenica da u Srbiji postoje mnoga izuzetno lepa mesta u kojima možete da provedete i letnji odmor, ali isto tako i da u njima potražite spas od gradske vreve u bilo koje doba godine.

Sasvim sigurno, jedno od takvih mesta je i Vrnjačka banja koje spada najposećeniju i najveću banju, ne samo na teritoriji naše zemlje, već i među zemljama okruženja. Udaljena je oko 200 kilometara od srpske prestonice, a smeštena je na svega dvadesetak kilometara od Kraljeva i to u plodnoj kotlini reke Zapadne Morave i ispod planine Goč. Zahvaljujući takvom položaju, ovo banjsko lečilište je poznato i kao svojevrsna vazdušna banja, budući da je strujanje vazduha takvo da boravak u banji naročito pomaže ljudima koji imaju oboljenje bronhija ili pluća.

 

Lekovitost Vrnjačke banje

 

Osim što je dobro poznata kao vazdušna, Vrnjačka banja je nadaleko čuvena i po čak sedam izvora lekovite termomineralne vode. Osim izvora Slatina, Snežnik, Borjak i Jezera, tu su i izvori Topla voda, Vrnjačko vrelo i Beli izvor.

U terapeutske svrhe se koristi termomineralna voda sa četiri izvora i to sa izvora Slatina, Snežnik, Topla voda i Jezero. Pposebno je zanimljivo naglasiti da se lekovita voda sa ostalih izvora flašira, te da je stanovnici naše zemlje mogu kupiti kao vodu „Vrnjci“, odnosno „Element“ vodu.

Inače, voda sa lekovitih izvora u Vrnjačkoj banji se primenjuje najviše za lečenje dijabetesa, ali i oboljenja žuči, te čita, kako na želucu, tako i na dvanaestopalačnom crevu. Takođe, ova voda  pokazuje svoja lekovita svojstva i kod oboljenja bubrega i bešike, odnosno mokraćnih puteva, a  smatra se da generalno ima pozitivan efekat kod svih oboljenja organa za varenje.

 

Kratka istorija Vrnjačke banje

 

Da bismo razumeli koliko je staro ovo banjsko lečilište, morali bismo da se vratimo u doba kada su ovim područjem vladali Stari Rimljani, a što je bilo u periodu između drugog i četvrtog veka, koji su na teritoriji današnje banje izgradili takođe lečilište. O ovome svedoče i brojni materijalni ostaci na teritoriji današnje Vrnjačke banje, a njen razvoj kakvom je danas poznajemo je počeo u drugoj polovini 19. veka.

Posebno je zanimljiv podatak i da je prva turistička organizacija na teritoriji naše zemlje i celog Balkana osnovana upravo u Vrnjačkoj banji.

 

Zanimljivosti u Vrnjačkoj banji

 

Osim mnogobrojnih, lepo uređenih parkova, na teritoriji Vrnjačke banje postoje i brojni hoteli visoke kategorizacije koji turistima nude mnogobrojne dodatne sadržaje, poput bazena, spa centara,   teretana i mnogih drugih.

Ipak, jedna od najpoznatijih atrakcija na teritoriji cele banje, sasvim sigurno je Most ljubavi koji je postao poznat zahvaljujući pesmi naše čuvene pesnikinje, Desanke Maksimović, u kojoj je otpevala tragičnu ljubav između vrnjačke učiteljice Nade i vojnika srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koji se zvao Relja. Poslednjih godina, Vrnjčani su maksimalno komercijalizovali ovu dirljivu ljubavnu priču kako bi privukli sve veći broj turista, koji nastoje da katance zakače za ogradu ovog mosta, a njihove ključiće simbolično bace u reku koja ispod njega protiče, ne bi li na taj način zaključali i svoju ljubav prema voljenoj osobi.

Uz to, upravo na ovom mestu se održava i čuveno takmičenje u najdužem poljupcu i to svake godine na praznik Svetog Trifuna, odnosno Dan zaljubljenih.

Svakako moramo pomenuti i nezaobilazni Vrnjački karneval, koji je od pre neku godinu dobio međunarodni karakter i ujedno je jedina manifestacija te vrste koja je u tolikoj meri posećena u čitavoj zemlji.

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja