Vulkan Bromo

Indonežansko ostrvo Java je poznato po tome što je najnaseljenije ostrvo na svetu. Na njemu živi čak 125 miliona stanovnika što je polovina ukupnog broja indonežana. Trenutno je od desetak aktivnih vulkana najpoznatiji Merapi koji poslendjih meseci izbacuje lavu. Vulkan Bromo spada u ugašene ali je i dalje veoma posećen i atraktivan. Sa planine Penendžakan se pruža neverovatan pogled na čak tri vulkana: Bromo, Batok i Tenger.Kako stići do vulkana?

Saobraćaj na Javi je veoma intezivan pa je neophodno naoružati se strpljenjem. Autoput postoji samo u okolini Džakarte. Svi magistralni putevi su pretrpani vozilima pa je kretanje veoma sporo. Na putevima su pešaci, biciklisti, motociklisti, kamioni i avioni. Nedostaju samo brodovi. Deonica od oko 300 kilometara od Džogdžakarte (Yogyakarta) do mesta Probolingho se prelazi za sedam sati. Iz pravca Denpasara, najvećeg grada na Baliju je potrebno oko devet sati. Iz već pomenutog Probolinga se put nastavlja kombijem do sela Cemoro Lawang kraj koga je ulaz u nacionalni park. 

Kako provoditi vreme?

Buđenje je bilo u četiri sata (satnica se menja u zavisnosti od doba godine). Vožnja džipom do vidikovca, prvo kroz peščane dine pa onda uz strmu planinu, je trajala oko 40 minuta. 

Svitanje je prelepo. U mrklom mraku sam se pitao “šta ja tražim ovako rano u ovoj nedođiji?”. Samo nekoliko minuta kasnije su se ukazivali vulkani i neverovatan pogled na celu regiju. Samo se sa ovog vidikovca vide tri vulkana; Bromo, Batad i u daljini Tanger iz koga povremeno izlazi samo dim. 

Spustili smo se džipom do podnožja vulkana Bromo te sam se popeo uz oko 200 stepenika na samu ivicu kratera.Na žalost, nema proključale lave već se mogu videti samo pukotine iz kojih izlazi dim sumpora. 

Upravo zbog tog dima nije preporučljivo veliko zadržavanje te svi turisti već oko devet sati napuštaju selo i odlaze u pravcu Džakarte ili Balija. 
Tekst i fotografije: Miroslav Golubović

www.jeftinaputovanja.net 


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja