Zanimljivi ukusi sladoleda

Omiljena letnja poslastica za gotovo sve mališane, sladoled je isto tako zastupljen i među pripadnicima ostalih generacija.

Iako se u našoj zemlji radije odlučuju za one uobičajene ukuse kao što su vanila, jagoda, čolokolada i lešnik, sve je više onih ljudi koji imaju želju da probaju neke nove i, na neki način ne tako uobičajene ukuse sladoleda. Zato i ne čudi što su u prestonici Srbije poslednjih godina otvorene brojne speciajlizovane prodavnice upravo za ovu poslasticu koje pokušavaju da udovolje istančanom ukusu svojih mušterija.

Iako postoje podaci da je sladoled bio korišćen još u davna vremena, ne može se osporiti činjenica da je nekrunisana domovina sladoleda Italija. Možda i zato što jedino u ovoj zemlji, od nedavno postoji čak i specijalizovana škola, odnosno fakultet za sve one ljude koji žele da saznaju tajnu spravljanja savršenog ukusa specijalnog italijanskog sladoleda.

Dok ga neki pripremaju na tradicionalan način, čime u velikoj meri utiču na poboljšanje njegovog ukusa, ima i onih poslastičara kojima je draža ideja da prodaju industrijski spravljen sladoled, ali pravi sladokusci znaju šta valja, pa takve poslastičarnice zaobilaze u širokom luku.

 


Zanimljivi ukusi sladoleda

 

Činjenica da postoje ljudi koji imaju želju da eksperimentišu sa tradicionalnim ukusima, te da ih kombinuju sa nekim, ne tako uobičajenim vrstama sladoleda nas je navela da potražimo najzanimljivije ukuse sladoleda koje možete da probate širom sveta, mada ćemo se ovom prilikom usredsrediti na nama bliže zemlje.

Da počnemo od susedne Grčke, u kojoj mnogi od nas provode letnji odmor. Verovatno ste imali prilike da isprobate njihov sladoled u koji je dodat čuveni keks „Oreo“. A i ako niste vi lično imali prilike da to učinite, onda smo sasvim sigurni da vaši mališani jesu, kao što smo sigurni da su u najmanju ruku bili oduševljeni njegovim ukusom. Takođe, ne možemo a da ne pomenemo i grčki sladoled u koji je dodat kadaif, tako da imate utisak da jedete savršenu poslasticu, jer jačinu i slast čuvenog kadaifa na specifičan način neutrališe grčki domaći sladoled od vanile. Tu je i takozvani ekmek sladoled koji bi mogao da se uporedi sa ukusom šumskog voća, mada je u pitanju zapravo tradicionalni turski voćni specijalitet koji je ukombinovan sa mešavinom sladoleda od jagode i vanile.

Kada su u pitanju zanimljivi ukusi sladoleda, ne možemo a da se ne osvrnemo i na Italiju, naravno. Osim već uobičajenih ukusa, poput onoga sa belom i crnom švajcarskom čokoladom, te tiramisua, odnosno sladoleda sa pistaćima, mangom i ukusom čuvenog kolača „Cheesecake“ Italijani su, sasvim logično prvi koji su lansirali sladoled sa ukusom guma za žvakanje. Treba pomenuti i sladoled sa ukusom kokosa i limuna, koji su takođe vrlo specifičnog ukusa.

U Italiji je čuven i sladoled sa sosom od višanja (Amarena), kao i od dinje (Melone), a svakako treba pomenuti i nadaleko čuveni italijanski sladoled specifične zelene boje, sa ukusom mente.

Mora se priznati da svi zanimljivi ukusi sladoleda koje smo pomenuli ne mogu da priđu onome koji se priprema od vrste sira pod nazivom „Ricotta“. Često ćete naići na naziv „Ricotta Stregata“ ili jednostavno „Ricotta“, a ako želite da eksprimentišete, onda je definitivno preporuka da isprobate i ovaj ukus.

Ono što ćete svakako gotovo svugde moći da pročitate se odnosi na vest koja je relativno skoro objavljena, a vezana je za Veliku Britaniju. Naime, prema toj vesti je upravo u ovoj zemlji pripremljen prvi put u istoriji sladoled koji je napravljen od majčinog mleka. Ipak, kada malo bolje razmislite, ta poslastica (ako uopšte tako može da se nazove) nema ama baš nikakvog razloga da bude uvrštena među najzanimljivije ukuse sladoleda, jer je toliko boljih i interesantnijih ukusa na raspolaganju širom sveta!

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja