Zašto ne postoji sladoled od grožđa?

Da li ste ikada probali sladoled od grožđa? Da li ste ga ikada videli? 


Postoje brojne teorije o tome zbog čega ovakav sladoled ne postoji. Jedna je da se grožđe ne može zalediti, druga da predstavlja rizik za pse ukoliko ga slučajno pojedu.

Međutim, istina je drugačija. Grožđe sadrži veliku količinu vode zbog čega, ukoliko ga zaledite, rizikujete komade leda u sladoledu. Ujedno, ako ga spremate kod kuće, grožđe možda možete svesti na gustinu pirea, ali za velike komercijalne svrhe to je skoro nemoguće, upravo zbog količine vode, piše Thrilist. 

A ni ljudi nisu navikli na taj ukus, zato bi pokušaj proizvodnje ovog sladoleda bio veliki rizik, jer ne postoji ni potražnja. 

Internetom kruži urbana legenda kako je prvi sladoled od grožđa pokušao da napravi slavni sladoledžija Robert Grin još 1876. godine, ali nije uspeo zbog prisustva antocijanina, molekula u samom plodu koji sprečava smrzavanje. Nakon veka neuspeha isto je pokušao i Ben iz slavnog lanca poslastičarnica Ben and Jerry’s, koji se na ovu nemoguću misiju odlučio kako bi osvojio Beki, sestru svog poslovnog partnera. Ne znajući tačno šta radi, Ben je počeo da dodaje u sladolednu smesu i kožicu grožđa, što je povećalo nivoe antocijanina i uzrokovalo stvaranje hladnog krema bolje čak i od klasičnog sladoleda. Svoje je otkriće odmah odneo na degustaciju Beki, koja se, naravno, totalno oduševila, a dva-tri liza dala je i svom psu. Međutim, na njen i Benov šok, pas se nakon nekoliko trenutaka srušio i uginuo, a dvojac je tek kasnije saznao kako je grožđe za njih izuzetno toksično. 

Ipak, ovo je samo legenda. 

Istina je ova - grožđe jeste toksično za pse, ali ne toliko da životinja umre istog trena i ne dovoljno da se zbog toga zabrani proizvodnja jednog prehrambenog proizvoda, jer bi se na isti način morala zabraniti i čokolada, avokado ili suvo grožđe.

Izvor: ekapija.com

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja