Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Čokoladni put oko sveta

Da li ste raspoloženi da se na brzinu prošetamo po svetu, na čokoladni način?... Za polaznu tačku našeg 'slatkog putovanja' ćemo uzeti Zapadnu Evropu, verovatno zato što se najbolje čokoladne poslastice vezuju upravo za ove prostore... Ali ni one malo južnije zemlje nisu zanemarile proizvodnju čokolade...Takođe, stići ćemo i do Srednje Amerike, a i do Meksika...


Austrija
 
Zemlja koja je dugo važila za kulturno središte Evrope, mnoge svetske putnike između ostalog asocira i na gastronomske užitke. A s obzirom na dobro poznatu reputaciju austrijskih slatkiša, retko ko će odoleti čokoladama čiji se ukus i izgled dugo pamte i opisuju...
Što se tiče Austrije, najpoznatiji proizvođači čokolade su svakako 'Altman & Kuhne' koji prave specijalne čokoladice poznate kao liliputconfekte. Naravno, tu je i 'Mirabel' iz Salzburga koji proizvode čuvene mozartkugeln, kuglice s marcipanom prelivene čokoladom, sa slikom čuvenog kompozitora po kom su i dobile ime.
Belgija
 
Najpoznatiji belgijski proizvođači su 'Neuhaus' (www.neuhaus.be) koji je zaslužan za postojanje poznate Cote d’or čokolade, zatim 'Godiva' (www.godiva.com), i 'Charlemagne' koji pravi crnu i belu čokoladu sa egzotičnim začinima. Ova kompanija je poznata i po čuvenom 'Earl Grey' čaju.

Holandija
 
Holandija je rodno mesto Konrada Van Houtena, bez koga ne bismo ni poznavali čokoladu. Doduše, proizvodnja u ovoj zemlji je više orijentisana na sam kakao nego na čokoladu. Četiri najveća proizvođača su 'Van Houten', 'Bensdorp', 'De Zaan' i 'Gerkens'. Sve kompanije su osnovane još u 19.veku i još uvek vrlo aktivno snabdevaju proizvođače širom sveta finim i kvalitetnim nezaslađenim kakao prahom.

Nemačka
 
Nemci se smatraju najvećim potrošačima čokolade u Evropi. 'Heinemann', 'Dreimeister', 'Feodora' (www.feodora.de) i 'Haches' su najpoznatiji proizvođači.

Švajcarska
 
Kada je reč o mlečnoj čokoladi, ova planinska zemlja u središtu Evrope je možda najslavnija od svih do sada spomenutih odredišta. U Švajcarskoj je rođen Rodolphe  Lindt, koji je poznat po tome što je napravio stroj za pretvaranje čokolade iz grube paste u glatku svilenkastu smesu kao i u kremastu fondan čokoladu. U vezi sa tim, 'Lindt&Sprungli' (www.lindt.com) je jedan od najpoznatijih, a možda i najpoznatiji proizvođač čokolade na svetu. Njihov najbolji proizvod je verovatno excellence čokolada, sa 70% kakao mase. 'Suchard' je još jedna svetski poznata kompanija koja je daleke 1901.godine napravila milka čokoladu (www.milka.de), jednu od najpopularnijih mlečnih čokolada zbog koje se i dan danas događa da deca rođena u gradskim sredinama veruju kako je krava ustvari ljubičasta. Ista kompanija je 1970.godine izbacila na tržište toblerone (www.toblerone.ch) o kojima je bilo više reči u jednom od prethodnih brojeva 'Prizme Hedonizma'.

Francuska
 
Iako mnogo poznatija po nekim drugim 'neophodnim sitnicama', nikako ne smemo zaboraviti na neke čokolatijere čija se 'minijaturna umetnička dela' bezuspešno kopiraju i spominju širom sveta...
Naime, u Francuskoj postoji veliki broj malih nezavisnih proizvođača čokolada koji ljubomorno čuvaju svoje recepte. A neki od njih su 'Bernachon', 'Bonnat', 'Fauchon', 'Le roux', 'Richart Design et Chocolat'...


Italija
 
Italijani najviše vole prefinjene i pažljivo upakovane čokoladice. Uostalom, po njima su i najpoznatiji. Najveći proizvođači su 'Caffarel' (www.caffarel.com) iz Torina koji je lansirao čuvene trouglaste gianduie, zatim 'Maglio', 'Majani' i 'Perugina', danas najveći italijanski proizvođač čokolade. Njihov najpopularniji proizvod su čuveni baci, što na italijanskom znači poljupci. U njima su skrivene romantične porukice na četiri jezika.

Španija
 
U izradi svojih čokolada, Španci koriste najkvalitetnije mediteransko voće, lešnike i bademe. Slavni proizvođači su 'Blanxart', 'Ludomar', 'Ramon Roca', 'Valos'. Priča se da se u Španiji više nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji uživa u ispijanju tople čokolade. Obožavaoci slatkastog napitka obično kupuju rebra čokolade koja lome i rastopaju u vrućem mleku.

Velika Britanija
 
Najpoznatiji britanski proizvođači su 'Ackermans' (www.englishhall.com), 'Bendicks of Mayfair' (www.bendicks.co.uk), 'Rococo' (www.rococochocolates.demon.co.uk) i 'Green and black’s' (www.earthfoods.co.uk) koji proizvode takozvanu 'etičku' čokoladu. Reč je o tome da je ona je prvi proizvod u Britaniji sa pečatom koji garantuje da se ne eksploatišu mali proizvođači.
Interesantno je i to da u Britaniji postoji društvo ljubitelja čokolade (www.the-chocolate-society.co.uk) osnovano 1990.godine s ciljem promovisanja konzumiranja kvalitetne čokolade.

Meksiko
 
U Meksiku još uvek više piju čokoladu nego što je jedu. Čokolada se prodaje u vidu kuglica i zrnevlja (slično kafi) i sadrži kakao, šećer, mlevene bademe cimet...Sve u svemu, ne razlikuje se mnogo od čokolade u doba konkvistadora. 
Najpoznatiji proizvođač čiji se proizvodi više izvoze nego što se prodaju u Meksiku je 'Chocolatera de Jalisco'. Njihov najvažniji proizvod je ibarra (www.chocoibarra.mx), a prepoznatljivo pakovanje su šestougaone kutije crveno-žute boje. Ova čokolada se može jesti, otopiti u mleku ili koristiti za kuvanje.

SAD
 
'Dilettante' (www.diletantechocolates.com) su treća generacija proizvođača čokolade, poreklom iz Mađarske. Julius Franzen je bio glavni poslastičar cara Franc Jozefa, a posle toga i ruskog cara Nikolaja II. Godine 1910. je emigrirao u Ameriku i osnovao kompaniju za proizvodnju čokolade. Poznati su i 'Fran’s', 'Ghirardelli', 'Moonstruck Chocolatier'... Dakle, čitavim američkim tržištem dominira mali broj proizvođača, ali svi oni čokoladu proizvode u ogromnim količinama.

www.cokolada.hr
grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde