Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Degustator čokolade

Možete li da zamislite da Vas na razgovoru za posao budući direktor pita: Ukoliko bi mogli da birate, kojim zanimanjem biste se bavili celog života?

Iako je prilika za razmišljanje malo neobična, priznajem da se ni pre toga nisam zapitala...Šta je to što bih mogla da radim celog života..Postoji li nešto za šta mislim da mi ne bi dosadilo?

Tada mi hedonizam nije bio baš prvi na pameti, ali bih sada kao iz topa rekla: Degustator čokolada!

Spojimo lepo i korisno!

Sama pomisao na čokoladu izaziva u mozgu proizvodnju serotonina, hormona sreće, a njena nutritivna vrednost poboljšava raspoloženje i opšte psihofizičko stanje.

A kako se zaista postaje degustator čokolade? Da li je tačno ubedjenje da nisu potreba posebna znanja, već smo prirodno talentovani?

Kako biste pravilno ocenili kvalitet i ukus, potrebno je da budete malo i gladni, kao i da budete udaljeno od svega što ima jak ukus ili miris, kao što su npr. čaj ili kafa.  Takodje, potrebno je izolovati se i od zvukova i buke.

Sledeći ’’naporan’’ zadatak je da polomimo tablu čokolade i pomirišemo. Miris dosta govori o kvalitetu.Kada u sekundi utvrdimo da je ’’dovoljno kvalitetno’’ za naša osetljiva čula, ostavljamo čokoladu da nam se istopi u ustima.

Kako bih se utešilia, navešću nekoliko loših strana ovog zanimanja:

• 6 vrsta čokolade je maksimum koji možete probati  (kao i kada mirišete različite parfeme)
• Umesto da uživamo i puštamo ’’njam njam’’ zvukove, potrebno je imati u vidu kakao procenat, kao i regiju odakle potiče
• Baš kada želimo da čokoladu smažemo brzinom munje, ne možemo. Degustator čokolada degustira...polako.

Tako da dragi Hedonisti, budite slobodni da se proglasite Degustatorom čokolada kod svoje kuće.To niko ne može da Vam zabrani.Uz to, možete sami smisliti kriterijume...Npr. najbolja je ona čokolada koju mogu najviše da pojedem a da se ne ugojim :) !

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde