Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Kafa i čokolada


Vekovima je kafa, tačnije ispijanje kafe, bilo povod za druženje i okupljanje.Oduvek je gotovo nemoguće odvojiti ta dva 'događaja'. Međutim, prava čarolijanastajeu trenutku kada se spoje kafa i čokolada...

                                                 


Iako u kafi uživamo već vekovima, ona je relativno skoro dobila status kakavzaslužuje. Čitava armija ljudi širom sveta istražuje kvalitet kafe, njene vrstei njihove kombinacije, načine pripreme i konzumiranja, kao i uparivanje sdrugim namirnicama. Koliko je razvijena nauka o ovom napitku  govori ipodatak da je do sada izdvojeno više od 500 različitih aroma kafe. Zbog toga jeu kulinarskom svetu razvijena i jedna potpuno nova veština - spajanje kafe ihrane, slično kao što somelijeri biraju odgovarajuće vino uz određeno jelo.Rezultat obimnih teoretskih i praktičnih istraživanja je veoma dobar jer kafase u stvari najbolje slaže sa - čokoladom!

Savršen spoj


Da li ste se zapitali zašto u restoranima često obrok završimo baš kafom ikolačima, posebno onim čokoladnim? Kafa i čokolada imaju mnoge sličnosti, pazbog toga predstavljaju savršen spoj. Zbog toga, dobitna kombinacija uz čarobninapitak je čokolada ili čokoladni kolači, ali nećete pogrešiti ni ako seodlučite za čiz kejk ili sladoled, koji donosi odličan temperaturni kontrast. 

Ta sinergija kafe i deserta ukombinovana sa socijalnim momentom je veomakompleksan fenomen. Poznato je da nakon obilnog ručka ili večere, propraćenihčašom vina, naš organizam ima priprdnu potrebu da se 'primiri'. Tada nam se običnomalo spava, zevamo, osećamo da smo 'na rezervi'... sve do trenutka dok nestigne šolja tople kafe uz čokoladnu poslasticu sa strane, nakon kojih, za vrlokratko vreme, osećamo promene u ponašanju. Odjednom smo življi, imamo višeenergije, postajemo raspoloženiji a razgovor u društvu naglo dobija naintenzitetu. Tajna je u prirodnim hemijskim sastavima ove dve namirnice. Sviznamo da kafa ima efekat razbuđivanja zato što je prirodni stimulans. Međutim,i čokolada daje zavidan doprinos podizanju vašeg raspoloženja jer sadržiseratonin, koji se takođe nalazi i u ljudskom mozgu. Kada je jedemo, osobađa setaj 'hormon sreće i ljubavi', koji izaziva osećanje slično onom koji imamo kadasmo zaljubljeni.  

Dakle, ako vam je ikada bio potreban izgovor za ovo dvostruko uživanje, sada gaimate!

Tekst preuzet sa sajta www.citymagazine.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde