Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Muzej čokolade u Kelnu

Muzej čokolade u Kelnu nudijedinstvenu kolekciju ovog slatkiša. Uplovite u slatko putovanje kroz trihiljade godina staru istoriju čokolade - od božanskog jela Asteka do modernogindustrijskog proizvoda.
 
'Nemoram da pazim na liniju, niti sam to ikad morala. To što vi vidite na meni jerezultat uživanja u čokoladi.' Tako je poznata glumica Ketrin Hepbern jednomopisala svoj odnos prema čokoladi. Iako nismo svi blagosloveni tako vitkimtelom, jedno je sigurno: Čokolada nas čini srećnim! Da li je to zbog njenihsastojaka ili zbog činjenice da je čokolada neverovatno ukusna, nije ni bitno.Jer, ona je jedan od najomiljenijih slatkiša na svetu.

                                                                                     

Unemačkom gradu na reci Rajni, Kelnu, postoji jedan čitav čokoladni svet - Muzejčokolade. Hans Imhof, nekadašnji šef Štolverka, velikog koncerna za proizvodnjunamirnica, sebi je 1993. godine ispunio dugogodišnju želju i za 53 milionamaraka otvorio jedan neobičan muzej u kome se sve vrti oko čokolade.
Kakonastaje čokolada
 
Posetilacmuzeja može uživati u nesvakidašnjoj izložbi o istoriji čokolade na tri sprata.Putovanje počinje kod drveta kakaa, čije je botaničko ime 'Theobroma cacao'(grčki - jelo bogova). Tu vas očekuje odgovor na pitanje kako se nastaje kakaoi kako izgleda put od tog sastojka do čokolade. Posebno interesantna je tzv.tropska kuća, staklenik u kojem se može videti originalno drvo kakaa i u pravomsmislu reči osetiti tropska klima.

Putnas vodi dalje do proizvodnih postrojenja - tačnije do švajcarskog proizvođačaza čokoladu 'Lindt & Schüngli', koji je od 2006. partner Muzeja čokolade.Drugim rečima, na relativno malom prostoru postavljena je mala fabrikačokolade. Posetioci na licu mesta mogu da dožive kompletan proizvodni proces, sobzriom da su sve mašine opremljen prozirnim zaštitnim okvirima.
Glavnaatrakcija muzeja jeste tri metra visoka 'čokoladna fontana'. Pored nje uvekstoji radnica muzeja i umače biskvite u čokoladu, koje potom deli posetiocima.Svako može da računa na jedna sveže zgotovljen čokokalni biskvit, mada sezaposleni u Muzeju neće preterano uzbuditi ako primete kako neki posjetioci ipo nekoliko puta 'zalutaju' do čokoladne fontane.
Do 31.oktobra 2008, kada je proslavio 15. godina postojanja, Muzej čokolade posetiloje oko 7,5 miliona ljudi. Godišnje ovaj neobičan svet čokolade poseti oko650.000 ljudi, tako da se Muzej čokolade ubraja u deset najposećenijih muzeja uNemačkoj.
Počecislatkog zadovoljstva

                   
 
Nadrugom spratu muzeja posetilac može da sazna nešto više o počecima kulturneistorije čokolade pre 3000. godina u Mezoamerici. (Prostor današnjeg centralnogMeksika do severoistočne Kostarike). Narod koji je prvi koristio kakao i odnjegovih zrna pripremao pitku čokoladu, bio je stari indijski narod Olmeki.
Kasnijesu to činila i plemena Maja i Asteka. Nakon što je otkrivena Amerika, Španci sukakao doneli kakao na Stari kontinent. Iako je na početku predstavljao luksuzniproizvod koji su samo koristili na dvorovima evropskih vladarskih porodica,kakao je vremenom postao pristupačan svima.

Danasse gotovo i ne može zamisliti domaćinstvo u kojem nema čokolade. Na spratuiznad, sve se vrti oko čokoladnih kult-proizvoda. Od čokoladnog jajeta, pa dočokolade sa ljubičastim omotom na kome je oslikana 'Milka krava'. U Muzejučokolade, u malom bioskopu, emituju se reklame za čokoladne proizvode. Reklamnifilmovi od 1926. pa sve danas, svedoče kako su se promenili moda, ali i duhvremena. Jedno je međutim ostalo isto. Čokolada je i danas najomiljenijislatkiš na svetu!

Autor:Ernest Bektašević

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde