Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Prednosti crne čokolade: Pogledajte zašto je dobro jesti kockicu ovog slatkiša svaki dan

Umereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključili su britanski naučnici, a prenosi Dejli Mejl.

Sprovedena je anketa u kojoj je učestvovalo više od 13000 ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu, kao i o njihovom emocionalnom stanju. Naučnici su uzeli u obzir i faktore kao što su nivo telesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopšte ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine učesnika ankete koji su redovno jeli 104 do 454 g toga slatkiša, verovatnost razvoja depresije smanjila se za 58 posto u poređenju s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju ishranu. Naučnici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udelom kakaa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može sprečiti pojavu depresije ili umanjiti njene simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni uticaj na ljudsku psihu.


Čokolada sadrži brojne psihoaktivne supstance, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru, koji blokira osećaj boli, kao i nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulisanju raspoloženja, zaključuju naučnici. štaviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u telu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, takođe izravno povezana s pojavom stresa i teskobe.

Ranije su poljski naučnici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezijuma, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnog antioksidansa resveratrola, imaju blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi. Upotreba proizvoda s protivupalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje verovatnost prerane smrti za 18 posto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu ishranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 posto, a od raka za 13 posto.


Izvor: zadovoljna.hr

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde