Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Žene i čokolada

Mnogežene tokom dijete izbegavaju slatkiše, samo da bi nekoliko dana nakon togapopustile pod pritiskom i pojele celu čokoladu.

Naučnici su želeli otkriti da li osećaj krivice smanjuje njihovouživanje tokom konzumiranja ovog slatkiša.

Ono što su naučnici sa Univerziteta Nortvestern u Čikagu tokomistraživanja otkrili je to da žene ne mogu odoleti čokoladi i da osećaj krivicesamo povećava njihovo uživanje tokom konzumiranja ovog 
slatkiša.     

     

                                           

Kada osećaju krivicu, žene se samo bolje pripremaju na većeuživanje u nečemu što smatraju zabranjenim. Tokom istraživanja, 40 žena je bilopodeljeno u dve grupe.

Jedna grupa je čitala časopise o zdravlju u kojima su sve osobeizgledale mršavo i zdravo. Druga grupa je gledala slike koje nisu bile povezanesa zdravljem. Svih 40 žena je dobilo po jednu čokoladu koju su morale pojesti.Nakon toga je svaka morala reći koliko zadovoljno se osećala dok je jela tučokoladu.

One žene koje su pre konzumiranja čokolade posmatrale fotografijepovezane sa zdravljem su za 16 posto više uživale u čokoladi od žena u drugojgrupi.

Kako kaže Kelly Goldsmit, vođa istraživanja, osećaj krivice zaistamože povećati zadovoljstvo. Ona je upozorila da ovaj princip važi i za druga,mnogo štetnija, zadovoljstva među koje spadaju pušenje i konzumiranje alkohola.

Izvor:www.economy.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde