Ono što su Maje i Asteci od davnina znali, u međuvremenu su dokazale brojne naučne studije: čokolada je zdrava i sprečava starenje kože. Naravno, ova tvrdnja se nešto manje odnosi na belu čokoladu, sa mlekom i pavlakom, već više na onu tamnu koja sadrži značajan udeo kakaoa.Smatra se da čokolada otklanja upale i snižava krvni pritisak. Italijanski naučnici...
Da li ste raspoloženi da se na brzinu prošetamo po svetu, na čokoladni način?... Za polaznu tačku našeg 'slatkog putovanja' ćemo uzeti Zapadnu Evropu, verovatno zato što se najbolje čokoladne poslastice vezuju upravo za ove prostore... Ali ni one malo južnije zemlje nisu zanemarile proizvodnju čokolade...Takođe, stići ćemo i do Srednje Amerike, a i do...
Da li je bela čokolada zaista čokolada?Neki ljubitelji čokolade tvrde da nije. Po njihovom mišljenju, da bi se nešto zvalo čokoladom - mora da sadrži određen procenat pravog čokoladnog sirupa koji je odgovoran za manje ili više gorak ukus mlečne ili crne čokolade. Pošto bela 'čokolada' ovaj sastojak ne sadrži, kvalifikovana je da bude tek...
Ako ste udetinjstvu na lukav način uspevali da izmamite još jedan red table čokoladetime što ste govorili da je ona puna mleka i stoga - vrlo zdrava za decu, ondaje na nas red da Vas upoznamo sa strukturom i prednostima mlečne čokolade kakobiste nastavili da budete njen redovni konzument.Mlečnačokolada sadržičokoladni sirup, kakao-buter, vanilu i...
JedanFrancuz napravio je čamac dužine tri i po metra od čokolade i šećera i porinuoga u bretonskoj luci Konkarno. Žorž Larnikol, vlasnik desetak prodavnicačokolade, napravio je nekoliko krugova na vodi a njegov podvig propraćen jeaplauzom nekoliko stotina prisutnih. Čamac opremljen jedrom i motorom, težak je1,2 tone i napravljen je u Larnikolovom...
Čokolada, omiljena poslastica većine ljudi, u kulinarstvu je popularna i kao dodatak slanim jelima, posebno mesu. Kao preliv oplemenjuje specijalitete od teletine, svinjetine, jagnjetine, piletine, ukusan je dodatak salatama od povrća i pastama, a u kombinaciji sa mesnatom slaninom vrlo je popularno slano predjelo.Posebno se kao začin koristi crna čokolada...
Stiže dobra vest za hedoniste -naučnici su razviji specijalnu formulu za čokoladu koja sprečava starenje.Zahvaljujućiupotrebi istih antioksidanata koji telo i perje flamingosa čine ružičastim,naučnici Univerziteta u Kembridžu uspeli su znatno da poboljšaju kvalitet kožeispitanika koji su jeli specijalnu čokoladu. Klinička ispitivanja pokazala su da su...
Čokoladu vole ljudi raznog uzrasta i oba pola podjednako. Ali, ono što možda niste znali je da će vam čokolada generalno pomoći u poboljšanju zdravstvenog stanja. Ali ne šećerni surogati, nego prava, od kakaa.Čokolada, a posebno tamna čokolada, ima pozitivan uticaj na zdravlje vašeg tela i pomaže da budete fit bez puno muke. Naravno, ako ne preterujete. Evo...
Biodinamičko gazdinstvo funkcioniše kao i organsko, ali postoje razne metode svojstvene samo biodinamičkoj poljoprivredi, kao što su različit način pripreme polja, komposta, kao i upotreba astrološkog kalendara pri određivanju vremena sadnje i berbe zasnovanog pre svega na fazama Meseca. Ideja vodilja ovog oblika poljoprivrede je da ceo vinograd treba...
Narodno verovanje da se ljubav može videti u očima sada ima i naučno uporište, jer su naučnici otkrili da se užitak u nekoj hrani može meriti i putem naših očiju, a posebno je izražena ljubav prema čokoladi.Naime, otpuštanje dopamina, hemikalije koja izaziva zadovoljstvo u mozgu, izaziva širenje zenica, što se često povezuje sa osećanjima ljubavi i požude.
Mada stručnjaci koji su rođeni tokomproteklog veka, a koji posluju u ovom, smatraju da su zapravo oni izmislili sveone neobične ukuse čokolade koje možemo da konzumiramo, istorijske činjeniceipak govore drugačije. Reč je o tome da je utvrđeno sa prilično velikimprocentom sigurnosti da su drevni narodi, a posebno narodi Maja i Astekaspravljali nešto što...