Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Proglašen najbolji sir na svetu za 2021. godinu

Na takmičenju u Španiji, prethodni pobednik, organski plavi sir, Rogue River Blue, prvi američki šampion ikada, dobio je svog naslednika. Bele je boje, sa venom pepela od masline.

Kako piše N1, meki kozji sir iz Španije osvojio je prvo mesto na svetskom takmičenju za sir, u konkurenciji 4.079 prijavljenih takmičara iz više od 40 zemalja (sa pet kontinenata).

Novi pobednik Foto International Cheese Festival

Novi pobednik (Foto: International Cheese Festival)

Pobednički sir, imena Olavidia, potiče od zanatskog proizvođača sira komercijalnog naziva Quesos y Besos (sirevi i poljupci), dobio je 103 glasa, nadmašivši drugoplasirani meki sir iz francuske Fromagerie Berthaut okupan alkoholnim pićem Marc de Bourgogne koje se pravi od ostataka kože i pulpe grožđa.

Dešava se da se tokom ovakvih gurmanskih manifestacija mnogi razjede nakon konačnih rezultata, imajući naravno svoj ukus i preference. Ali poenta pasioniranim stvaraocima na polju gastronomije nisu titule i oreol najboljeg, jer on ne postoji, njega proglašava svako od nas pojedinačno. Suština je u druženju, razmeni iskustava, upoznavanju nečeg novog. Velika većina učesnika navedeno ponese kao glavni utisak.

Tako da onome ko voli francuski bri, nijedan „gran pri“ ne može da zameni recimo gorgonzolu, ali može da vas ponuka da probate nešto za šta nikada niste čuli, poput Olavidie.

Gastronomsko seciranje

Oko 250 sudija, uključujući naučnike u oblasti hrane, prodavce sira, kuvare i somelijere, bili su kao jedno tokom takmičenja. Sve je počelo za 88 stolova u velikoj konferencijskoj sali, u kojoj je troje sudija degustiralo i ocenilo oko 45 sireva raspoređenih za svakim stolom.

Fokusirali su se na „izgled, osećaj, miris i ukus, bodujući aspekte kao što su izgled kore i paste, aroma, telo i tekstura sira, pri čemu je većina poena dodeljena za ukus i osećaj u ustima“, stoji na sajtu organizacije World Cheese Awards.

To je suzilo polje na 88 sireva, odnosno jedan veliki sir po stolu, a taj broj se redukovao na 16 finalista, kojima je sudila „super porota“ – sudije koje nemaju komercijalne veze sa ovim proizvođačima. U finalu, svaki od 16 sudija je prezentovao jedan sir, analizirajući njegove karakteristike, a zatim je sa ostatkom „porote“ taj isti i probao, glasajući podizanjem karata sa brojem, na skali od 1 do 10, pred publikom.

Isti metod je zatim korišćen za ostalih 15 finalista. Kao mešavina izbora pape i najboljeg NBA zakucavanja otprilike. Pobednički kozji sir je sticajem okolnosti poslednji ocenjivan među finalistima, pa je i krilatica najbolje ostavi za kraj dobila svoj puni smisao.

Britanski sudija Džejson Hajnds izjavio je pre glasanja da kozji sir ima „bogatu, zavodljivu, kremastu teksturu“ i „ukus koji je bio okrugao i topao“. „Samo sam hteo da idem u krevet s tim“, dodao je Hajnds, uz osmeh, na ceremoniji koju su uživo prenosili organizatori iz Ovijeda na severu Španije.

Silvija Pelaez, vlasnica pobedničkog sira, rekla je: „Mi smo mali skromni proizvođač sira u Haenu“, gradu na jugu Španije, najpoznatijem po svojim maslinama koje se naveliko izvoze. Ovaj grad u Andaluziji, među brdima zbog svog kraljevstva „tečnog zlata“, maslina, ima sve više i više turista.

„Svakodnevni rad ima svoju nagradu“, rekla je Pelaez. Zanimljivo je da ovaj proizvođač sira, zvaničnoog naziva Lacteos Romero Pelaez, ima samo šest zaposlenih. Malo je više izgleda.

Njen kozji sir bele boje ima uočljivu crnu prugu u sredini. Organizatori takmičenja rekli su da je sir „zreo sa penicilium candidumom i pepelom od maslinovog kamena“. Kada se preseče, odmah primetite prelepu venu pepela, koja podseća na francuski sir Morbier. Nakon kremastog i puterastog, čekaju vas blagi cvetni dodiri i izbalansiran ukus.

Njegova titula je „svetski šampion sira“, izjavio je Džon Farand, generalni direktor Guild of Fine Food sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja organizuje dodelu sireva. Prethodni pobednik bio je organski plavi sir, Rogue River Blue, prvi američki šampion ikada. To je bilo u oktobru 2019. u Bergamu, Italiji. Prošlogodišnje takmičenje je otkazano zbog pandemije.

Da li je trenutno najbolji na svetu? Svako može da bude porota. Titula je tu. Nekima možda postane, a do tada, svako će ostati u ljubavi sa svojim favoritom.

Izvor: citymagazine.danas.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde