Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

MESEC KULTNIH HITOVA I PREMIJERA

Beogradsko dramsko pozorište pripremilo je za oktobar – mesec povratka na Veliku scenu „Rade Marković“ posle sedmomesečne pauze, uzbudljiv repertoar. Biće izvedene hit predstave „Kad su cvetale tikve“ i „Ko se boji Virdžinije Vulf“, kao i tri nova naslova.

2 1070x580

 

„Ko se boji Virdžinije Vulf“ u režiji Lenke Udovički, rađena u koprodukciji sa Ulysses teatrom iz Zagreba, za godinu dana od premijere, postala je jedna od najgledanijih predstava u regionu, a Rade Šerbedžija, miljenik publike širom ovih prostora, nagrađen je za ulogu Džordža brojnim priznanjima. Poslednja u nizu je Nagrada „Orlando“ za najbolje umetničko ostvarenje na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama.  Uz Šerbedžiju, uloge tumače Katarina Bistrović Darvaš, Aleksandar Vučković i Vanja Nenadić. Predstava je na repertoaru od 29. oktobra do 1. novembra.

“Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića igra se već sedmu sezonu na kartu više. Biće izvedena početkom meseca 2. i 3, te krajem oktobra od 26. do 28.

“Ružni, prljavi, zli”, prema tekstu Slobodana Obradovića, zasnovanom na čuvenom filmu Etorea Skole, rediteljke Lenke Udovički prva je u nizu oktobarskih premijera. Ova “crna komedija” prethodno je trebalo da bude izvedena u martu, a na sceni će se naći i nešto veći ansambl. Igraju: Ozren Grabarić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Iva Ilinčić, Ivan Zablaćanski, Milan Zarić, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Nina Janković/Dunja Stojanović, Aleksandar Vučković, Jovo Maksić, Vanja Nenadić, Slađana Vlajović, Milena Jančurić, Marko Gvero.

Premijera je zakazana za 8. oktobar.

Predstava “Nije to to, studije Fausta” u režiji Tomija Janežiča nastala je u koprodukciji sa sarajevskim SARTR-om, festivalom MESS i Zetskim domom sa Cetinja premijerno je već igrana u Sarajevu, a beogradska publika će moći da je vidi od 17. oktobra. U ovoj studiji “Fausta” Simone Semenič igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Maja Ranđić, Dunja Stojanović, Jelena Laban, Karmen Bardak. Komad se bazira na „ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenje mosta – veze između Istoka i Zapada“. Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Marina Sremac, koreograf Katja Lening.

Treća po redu premijera planirana je za 24. oktobar. U pitanju je „Čitač“, po romanu Bernarda Šlinka, u dramatizaciji Fedora Šilija i u režiji Borisa Liješevića. Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. U ulozi Hane Šmic će se naći Mirjana Karanović, a uz nju igraju i Jadranka Selec, Slobodan Boda Ninković, Milica Zarić, Ivan Tomić i Marko Grabež.

Zbog epidemioloških mera zaštite, broj karata je ograničen – predviđeno je 200 posetilaca po predstavi, a mesta nisu numerisana.

 

Izvor: bdp.rs

 

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde