Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Magareće mleko

U novije doba zaboravljeno,u drevna vremena korišćeno, magareće mleko se polako vraća. Sudeći po Konstantinu Jirečeku, 'Hodoškom zborniku' iz XIV veka i  'Fisiologiji' iz XV veka magareće mleko se od davnina koristilo na ovim prostorima. Korišćeno je kao lek za zarastanje rana.

 

 

Stari narodi su magareće mleko visoko cenili. Poznato je da su se egipatska kraljica Kleopatra, austrijska princeza Sissy i Napoleonova sestra kupale u njemu da bi očuvale lepotu i mekoću kože. Stari Grci su ga smatrali odličnim lekom, a Rimljani luksuznim pićem. Hipokrat ga je preporučivao za razne vrste bolesti, trovanja i rane. Takođe je zabeležio i recept za jedan od prvih tretmana protiv akni i 'rosacea'-e. Pored ostalih sastojaka osnovu je činilo magarće mleko. Mnogo vekova kasnije ovaj tretman je i medicinski potvrđen.

Dejstvo magarećeg mleka na kožu je višestruko. Po svom sastavu  ovo mleko je najsličnije majčinom i kao takvo ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Sadrži masne kiseline, vitamine,mineralne soli,znatnu količinu proteina imunoglobulina. Zahvaljujući takvom sastavu ovo mleko je odlično za negu kože, protiv bora i zapravo je prirodni zatezanje kože.

 

 

Nizak sadržaj masti, samo 0,6g u 100g svežeg mleka i izuzetno visok sadržaj proteina je ono što čini znatnu razliku u odnosu na druge vrste mleka. Izuzetno je bogat vitaminima  C,A,D i E, kao i obiljem kalcijuma i fosfora. Vitamin C ima antioksidacionu ulogu , usporava starenje i ubrzava mehanizme ozdravljenja. Vitamin  A je bitan za ozdravljenje ćelijske membrane i olakšava regeneraciju. Mleko sadrži znatnu količinu  enzima  lycozyma,koji se može okarakterisati kao odličan prirodni antibiotik. Mineralne soli u magarećem mleku omogućavaju koži da bude čista, oslobađajući je  mrtvih ćelija i tako ostavlja prostor za jače dejstvo korisnih sastojaka u dubini. Lipidi obezbeđuju koži dobru ishranjenost i upijanje vitamina, povećavaju elastičnost i  služe kao prevencija ekcema i psorijaze.    

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde