Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

12 lica Istanbula

Mestogde se sudaraju svetovi, most između kontinenata gde je jedino očekivano daočekujete neočekivano. 

Grad u kome vam prosjak možepostati prijatelj, u kom uz rakiju možete čuti legende i gde luksuzni brendovikoštaju taman onoliko jeftinije da vam bude drago što kupujete baš tu.

1. Kada stignete na ovo raskršće kontinenata,  sednetena trajekt, za petnaest minuta više niste u Evropi, već Aziji. Dok ploviteBosforom, imate neverovatan pogled na minarete Sulejmanove džamije, čudesnukulu Galatu, legendarnu Aja Sofiju i veličanstvene zidove Topkapija i palateDolmbahči.

2. Ako želite da se upustite u ultimativno šoping iskustvo,naoružajte se vremenom i digitronom i nestanite među 4.000 radnji poslaganih u60 linija Velikog bazara. Bilo da tragate za ćilimom, torbom ili kožnom jaknom,spremite se na cenkanje.

3. Možda ne izgleda kao idealan način da potrošite satvremena u Istanbulu, ali vam preporučujem da odete ispod Galata mosta. On jeglavna veza između dve strane evropskog Istanbula i ispod njega se nalazišetalište s restoranima, barovima i čajdžinicama.

4. Ono što nikako ne treba propustiti jeste pogled na prošlavremena i obilazak Aja Sofije. Najpre vizantijska crkva, zatim džamija, ona jedanas muzej koji nije toliko veličansven kao neki drugi, ali njegova istorijskavažnost će vas obuzeti.

 

5. Prošetajte se po gradskim zidinama. Sagrađeni za vremevladavine Teodosija II, zidovi Carigrada najveća su vizantijska struktura kojai dalje postoji u modernom Istanbulu. Zidine predstavljaju trijumf inženjerstvai pružaju se oko starog grada u dužini od 6,5 kilometara.

6. Jedan od vrhunaca hedonizma u Istanbulu jeste posetahamama (turskog kupatila). Platićete skoro golišavom muškarcu da vas masira dokležite na mermeru okruženi parom. Turska kupatila su oduvek imala ulogu dapročiste telo i usko su povezana sa islamskom tradicijom kupanja - striktnapravila pranja ruku, lica i stopala tekućom vodom pre molitve.

7. Jedite na krovu. To je trend u Istanbulu. Restorani sepostavljaju sve više, tako da kada idete na večeru, imate osećaj da seukrcavate na avion. Ako odete u Miklu, moraćete prvo da prođete kroz detektormetala, zatim da se popnete na poslednji sprat hotela Marmara Pera (na kom serestoran nalazi), odakle će vam se zbog pogleda činiti da letite iznad oblaka.Ali verujte, hrana nije ni nalik onoj u avionu.

 

8. Muzej Istanbul modern je najuzbudljivija kulturna tačkakoja je smeštena pored džamije iz XVI veka. Tako čine jedan divan kontrast -istrošeno i moderno, sveto i avangardno.

9. Zbližite se s nargilom. Turci je puše još od XVII veka, au ovom veku je doživela comeback i čitava ulica pored Amerikan pazarijanačičkana je 'nargila-kafeima'.

10. Britanci piju pivo po pabovima, Francuzi pijuckaju vino ubistrou, a Grci razbijaju tanjire po tavernama. A kako se Turci zabavljaju? Onise vesele u mehanama, gde piju rakiju, jedu meze i igraju uz folk muziku.Najpoznatiji deo s mehanama svakako je Cvetni pasaž.

11. Ako želite da se uputite u noćni provod, spremite se ikrenite u četvrt Bejoglu, koja se poslednjih godina transformisala izhaotičnog, oronulog kraja u frekventnu četvrt. Kada biste bacili maslinu izkoktela koji pijete, ne bi imala gde da padne.

 

12. Kada uđete u Topkapi palatu, u kojoj je živeo turskisultan, pomislićete da nije imao razloga da izlazi iz nje. Turski odgovorVersaju otkriva divlji sultanov svet sa svim njegovim mnogobrojnim ženama,evnusima i patuljcima-zabavljačima. U njemu se nalaze i relikvije poputMuhamedove brade i pisma, a takođe i carska riznica s plenom iz osmanskihosvajanja, kao i deo mošti Jovana Krstitelja. 

Izvor: elle.rs

 

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde