Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Dan u Beogradu, a da ostane i za sladoled...

Dan u Beogradu je lako potrošiti, ali nas nekada budžet sprečava.

Svesni da pre ili posle obilaska dolazi osveženje u vidu sladoleda, kafe, limunade, piva… potrudili smo se da vam predstavimo lokacije i aktivnosti za koje nije potrebno odvojiti veliki budžet – u nekim slučajevima je sadržaj besplatan, a takođe postoje dani kada je ulaz slobodan. Ovo je poziv da se uživa u Beogradu!

Beogradska tvrđava – Veliki ili Rimski bunar
Početak svakog obilaska grada započinje Kalemegdanom jer je Beogradska tvrđava svojevrstan muzej prošlosti Beograda na otvorenom. Nastajala je u dugom razdoblju od 1. do 18. veka, od rimskog kastruma, preko vizantijskog kastela, srednjovekovne srpske prestonice, sve do austrijskog i osmanlijskog artiljerijskog utvrđenja.

Veliki ili Rimski bunar se nalazi uz jugozapadni bedem Gornjeg grada, u neposrednoj blizini spomenika «Pobednik» i Kralj kapije. Bunar je izgrađen u periodu od 1717. do 1731. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije tvrđave. Na planovima tvrđave tog vremena ovo zdanje označeno je kao «Veliki bunar». Naziv «Rimski bunar» prvi put je zabeležen u XIX veku, a nastao je na osnovu narodnih predanja koja stare građevine, čije je poreklo zaboravljeno, često pripisuju «Rimljanima». Kroz zasvedeni hodnik dolazi se do centralnog prostora sa bunarom prečnika 3.40 m i dubine oko 51m (dno bunara je niže od dna reke Save). Niz dva spiralna stepeništa, od kojih je jedno služilo za spuštanje, a drugo za penjanje ljudi i stoke, silazi se u bunar do dubine od 35.30m, gde se nalazi polukružni hodnik.

Radno vreme: svakog dana (i vikendom) od 11.00 do 19.00 časova.
Cena: 120 dinara
Popusti: za studente, đake i penzionere 60 dinara.

Obilazak grada tramvajem
Svake godine u organizaciji Turističke organizacije Beograda, za razgledanje grada je na raspolaganju “Tramvaj zvani Beograd”. Uz pratnju stručnog vodiča obilazi se reon “dvojke”. Vožnja traje sat vremena i besplatna je, ali je zbog ograničenog broja mesta obavezno prijavljivanje.Maršruta: Polazak sa okretnice tramvaja 5 i 10 kod zoo-vrta, ulica Tadeuša Košćuška, stajanje kod Kalemegdana, pristanište, Karađorđeva ulica pored Železničke stanice, Nemanjina, Resavska, Bulevar kralja Aleksandra do Vukovog spomenika, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona, Cara Dušana do Beka.

Trajanje: 60 min
Radno vreme:
– petak:od 19h – tura na srpskom, od 20h – tura na engleskom
– subota:od 15h – tura na srpskom, od 16h– tura na engleskom

Prijavljivanje: BG ingo, Knez Mihailova 56
tel. +381 11 26 35 622 i +381 11 26 35 343
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Program turističkog razgledanja uz pratnju vodiča je besplatno.

Botanička bašta “Jevremovac”
Osveženje u letnjim danim, mesto za čitanje knjige, fotografisanje prirode, uživanje u zeleninu, Botanička bašta je dragulj u betonskom oklopu centra Beograda. Botanička bašta “Jevremovac” je osnovana 1874. na predlog Josifa Pančića. Botanička bašta se prostire na površini od oko 5 hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi preko 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini preko 1500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka. Botanička bašta obuhvata pored otvorenih površina, Staklenu baštu i prostorije Instituta za botaniku.

Radno vreme Bašte: od 1.aprila do 1.oktobra od 9 časova – 19 časova svaki dan
Cena: 250 dinara.
Besplatan ulaz: deca do 16 godina uz pratnju odraslih, studenti svih fakulteta Univerziteta u Beogradu (uz Indeks), trudnice, osobe sa invaliditetom

Konak Knjeginje Ljubice
Konak kneginje Ljubice je jedna od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Konak je građen u periodu 1829–1831, a zamišljen je da bude reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović.

Postavka – enterijer beogradskih kuća 19. veka
Postavku čini reprezentativni izbor predmeta likovne i primenjene umetnosti iz zbirki Muzeja grada Beograda. Predmeti su nastali tokom 19. veka kao proizvod zapadnoevropske i domaće zanatsko-umetničke i industrijske proizvodnje. Pripadali su predstavnicima vladajuće dinastije Obrenović i uglednih građanskih porodica. Stalna postavka prikazuje nastanak i razvoj visoke građanske kulture, način života i stanovanje u devetnaestovekovnom Beogradu.

Radno vreme: Utorak, sreda i petak: 10-17 časova, četvrtak: 10-18 časova, subota: 12-20 časova, nedelja: 10-14 časova
Cena: 200 din
Popusti: đaci, studenti, nezaposleni, penzioneri 100 din
Besplatan ulaz: svaka poslednja subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci sa invaliditetom sa pratiocem, članovi MDS i ICOM-a i vlasnici kartica EURO26 i ISIC.

Muzej savremene umetnosti
Od samog osnivanja 1965. godine, u Muzeju savremene umetnosti predstavljani su najznačajniji umetnici i pokreti jugoslovenske, srpske i strane umetnosti 20. veka. Muzej danas predstavlja dinamičnu instituciju koja obimom i raznovrsnošću svojih programa predstavlja važan deo umetničkog i kulturnog života Beograda i Srbije.

Radno vreme: od 10:00 do 18:00, četvrtkom od 10:00 do 22:00
Cena: 300 dinara
Popusti: studenti, učenici, penzioneri 150 dinara
Besplatan ulaz: Svake srede ulaz je slobodan.

Muzej Ive Andrića
Spomen-muzej Ive Andrića otvoren je 1976. godine, u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić, živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade. Zastupljen je originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Radno vreme: Utorak, Sreda, Petak i Subota: 10-17 časova, Četvrtak: 12-20 časova, Nedelja: 10-14 časova
Cena: 200 din
Popusti: đaci, studenti, nezaposleni, penzioneri 100 din
Besplatan ulaz: svaka poslednja subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci sa invaliditetom sa pratiocem, članovi MDS i ICOM-a i vlasnici kartica EURO26 i ISIC.

Arheološko nalazište u Vinči
Istraživanja na Vinči su započeta 1908. godine i ona, sa prekidima, traju do danas. Vinča je pojam kojim se obeležava zenit evropskog neolita. Između 5300. i 4300. god. p.n.e. prostor današnje Srbije i Centralnog Balkana postaju kulturno središte Evrope, a na mestu današnje Vinče formirano je veliko naselje. Arheološki nalazi iz Vinče i drugih neolitskih nalazišta u ovom delu Evrope promenili su naš pogled na praistorijskog čoveka. Ostaci otkopanih naselja govore o razvijenoj kulturi stanovanja i civilizacijskom napretku.

Radno vreme: utorak, sreda i petak: 10-16 časova, četvrtak: 12-18 časova, subota i nedelja: 10-18 časova
Stručna vođenja vikendom od: 10, 11:30, 13, 14:30, 16 i 17:30
Cena: 200 dinara
Popusti: đaci, studenti, nezaposleni, penzioneri 100 din
Besplatan ulaz: svaka poslednja subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci sa invaliditetom sa pratiocem, članovi MDS i ICOM-a i vlasnici kartica EURO26 i ISIC.

„Leto na Kosančiću”
Kosančićev venac je jedan od najstarijih delova Beograda, prvi izgrađen van zidina Beogradske tvrđave, na čijem prostoru se nalaze brojni spomenici kulture. Zbog izuzetnog kulturno-istorijskog značaja ove ambijentalne celine, Turistička organizacija Beograda je organizovala muzičko-umetnički program „Leto na Kosančiću”, u okviru kojeg će biti organizovane šetnje Kosančićevim vencem u pratnji turističkog vodiča i obilazak svih znamenitosti u ovom delu grada, muzički program i predstavljanje galerija, dizajnerskih, umetničkih i izdavačkih kuća koje se na ovom potezu nalaze. Program „Leto na Kosančiću” realizovaće se svake subote tokom juna, jula i avgusta, u organizaciji Turističke organizacije Beograda.

Radno vreme: svake subote tokom juna, jula i avgusta


Vođene šetnje po gradu – Belgrade walking tours
Organizacija “Belgrade walking tours” je grupa licenciranih, profesionalnih turističkih vodiča koji već skoro deceniju nude besplatne turističke ture po Beogradu, kao i specijalizovane ture koje se plaćaju. Od besplatnih tura možete odabrati obilazak centra grada, Beograd u 20 veku ili turu Zemunom.

Centar grada: Na turi u centru grada se obilaze: Trg Republike, Narodno pozorište i muzej, Skadarlija, Zoo vrt, Kalemegradn, Saborna crkva i Knez Mihailova.
Vodiči u žutim majicam sa obeležjima “Belgrade walking tours” sačekuju goste iza spomenika na Trgu Republike.
Radno vreme: svaki dan 11h i 14h
Cena: tura je besplatna ali ukoliko gosti žele mogu da daju bakšiš vodiču
Trajanje ture: 2.5 sata

Beograd u 20 veku: obilaze se Trg Republike, Terazije i Hotel Moskva, Skupština, Tašmajdan, crkva Svetog Marka, RTS, Pravni fakultet, Vračar, Slavija, hram Svetog Save.
Vodiči u žutim majicam sa obeležjima “Belgrade walking tours” sačekuju goste iza spomenika na Trgu Republike.
Radno vreme: svaki dan 10.30h
Cena: tura je besplatna ali ukoliko gosti žele mogu da daju bakšiš vodiču
Trajanje ture: 2.5 sata

Obilazak Zemuna: Obilazi se Zemun i saznaje istorija vezana za ovaj deo grada.
Vodiči u žutim majicam sa obeležjima “Belgrade walking tours” sačekuju goste iza spomenika na Trgu Republike.
Radno vreme: svake subote u 15h, potrebno je imati karte za gradski prevoz
Cena: tura je besplatna ali ukoliko gosti žele mogu da daju bakšiš vodiču
Trajanje ture: 2.5 sata

A kada ste obišli Beograd, vreme je za osveženje!


Izvor: www.hrana-pice-price.com

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde