Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Ne znate gde ćete za vikend? Evo ga svetski dobar razlog da posetite OVO MESTO u Srbiji

Jedan od najbolje očuvanih skeleta mamuta u svetu, najveće zimovalište sova na planeti, nesvakidašnji festival za decu, jedini mlin na konjski pogon u Srbiji – dovoljno je da vam zagolica maštu, pa da pođete put Kikinde.

Drugi vikend u septembru svake godine rezervisan je za „Mamutfest“ posvećen mamutu otkrivenom pre dve decenije u Kikindi. Ovog gorostasa latinskog naziva mammuthus trogontherii, a poznatijeg kao Kika, možete videti tokom cele godine u Narodnom muzeju Kikinda, ali petak 8. i subota 9. septembar posebni su dani.Tada se slavi Kikin rođendan i obeležava dan kada je pre 21 godinu pronađena u pogonu fabrike „Toza Marković“. Tih dana na ovoj dečjoj manifestaciji uživajte s mališanima u najuspešnijim programima realizovanim za najmlađe širom zemlje i regiona.

A kad zavirite u muzej, držite se dobro jer ćete prvo naići na Kikinu repliku u prirodnoj veličini. Prava Kika čekaće vas unutra, sa sve gostoljubivim kustosom. On će vam otkriti kako je pre pola miliona godina živeo ovaj div, među retkima u svetu očuvan skoro u celosti, kako je brinuo o mladima, od kojih bolesti je bolovao i kako je skončao. Moći ćete da pogledate i kratak 3D film sa Kikom u glavnoj ulozi, a saznaćete i zašto je javnosti otkrivena tek deceniju pošto su njeni ostaci pronađeni.

I kad ste već u Kikindi, posetite i suvaču, jedini sačuvan mlin na konjski pogon u Srbiji, koji je radio od kraja 19. do sredine 20. veka.

A kad dođe prava jesen, u Kikindu treba doći zbog sova. Tada ovde pristižu ljubitelji ovih živuljki iz celog sveta.

Jer Kikinda je najveće zimovalište sova ušara na svetu. One vole da baš u krošnjama gradskog parka provedu hladne dane, pa su postale zaštitni znak grada. U novembru ih bude i do hiljadu, na jednom drvetu i do 150.

Pa čini se, zaista, ima nešto u toj Kikindi kad je i sove toliko vole.


Izvor: zena.blic.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde