Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Oman - nova Hedonistička destinacija

Mada Ujedinjeni Arapski Emirati ubedljivo drže primat na turističkoj mapi Persijskog zaliva, sve više stranih turista okreće se Omanu, egzotičnom sultanatu sa bogatim kulturnim nasleđem starim preko 5000 godina i netaknutom prirodom od čije surove lepote često zastaje dah.

Dok se Dubai diči svojom hi-tech arhitekturom i šljaštećim šoping centrima, Oman nudi neodoljivi šarm drevne Arabije i prostore koji kao da su  izronili iz Hiljadu i jedne noć.  Tu se nalazila legendarna palata Kraljice od Sabe, tu je bio štab Aleksandra Velikog, odatle je mornar Sinbad odlazio na svoja daleka putovanja.


Oman zaista ima šta da ponudi putnicima željnim promene i  bega od ustaljenih šema i suludog tempa savremenog života.  Preko 2000 kilometara pustih  peščanih plaža i prozračno tirkizno  more ne ostavljaju nikog ravnodušnim.  Ljubitelji ronjenja saznaće da je ovo za njih pravi raj.   Krstarenje i posmatranje delfina sa luksuznih jahti takođe je omiljena zabava turista, baš kao i obilazak plaže kornjača u Ras al Hadu.

U potrazi za većim izazovima, avanturisti mogu da se odluče za vožnju po peščanim dinama ili isušenim koritima reka u 4WD vozilima.  Drugi pak mogu da se opredele za istraživanje krševitih planina sa brojnim pećinama ili za odlazak na safari do beduinskih kampova duboko u pustinji, jahanje na kamilama i posmatranje fascinantnih sutona u pustinji, kada pesak poprimi ružičaste tonove zalazećeg sunca, a nebo i zemlja postanu jedno na horizontu.


Oni koji tokom svog odmora požele da upoznaju kulturu ove zemlje uživaće u starim tvrđavama i velelepnim džamijama.

U glavnom gradu Muskatu svakako bi trebalo da se obiđu portugalske kolonijalne tvrđave Al Džalali i Al Mirani koje se gordo nadvijaju nad lukom Mutra.  U njoj se  nalazi suk, koji je možda i najbolje mesto da se oseti puls grada i autentični duh naroda.  Radnje prepune robe pravo su mesto za cenkanje.  Tu se mogu naći  mnogi tradicionalni ručno izrađeni predmeti, kvalitetan srebrni nakit, arapski ćilimi, suveniri i roba iz celog sveta.

Tokom boravka u Muskatu, trebalo bi da se obiđe muzej Bait Al-Zubair i velelepna Velika džamija izrađena u zlatu, bakru,   glačanom mermeru i omanskom kamenu peščaru. Može se slobodno reći da je džamija po svojoj velelepnosti ravna Tadž Mahalu.   Izgradio ju je sultan Kabus bin Said, da bi pokazao svome narodu koliko ga voli.  U glavnoj sali za molitve, koja može da primi 9000 vernika,  nalazi se najveći luster na svetu sa 2200 sijalica  i persijski tepih  na čijoj se  izradi radilo punih četiri godina.  


Omanski hoteli ističu se luksuzom i prefinjenim orijentalnim stilom.  Među najomiljenijima su hotel Al Bustan Palace, Chedi i  Shangri-La Barr Al Jissah Resort i Spa.

Ukoliko tražite destinaciju drugačiju od većine mesta koja ste videli, ako tražite komfor, izazov i toplu dobrodošlicu, Oman vas svakako neće izneveriti.  Uživajte!

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde