Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Top 10 najsigurnijih destinacija

Za ljubitelje putovanja koji ne vole avanture i nepredvidljive situacije, već traže da sve bude unapred organizovano, maksimalno udobno i bezbedno, italijanski sajt 'Funweek' je napravio listu 10 najpogodnijih destinacija.

   
   Na čelnoj poziciji je Novi Zeland, idealna destinacija za turiste koji traže bezbednost i mir. Ovo je najbezbednija zemlja i po istraživanju Global Peace Indeksa, instrumenta koji je 2007. ustanovio prestižni privredni časopis The Economist. Ukoliko odlučite da ovog leta posetite Novi Zeland, sastavljači liste preporučuju da obavezno vidite šumu Vaipoua koju čini kauri drveće visoko i do 50 metara sa deblima od 10 metara u prečniku.


 

  
    
   Island je zauzeo drugo mesto zahvaljujući jednoj posebnoj karakteristici: procenat kriminala je tako nizak da polovina snaga bezbednosti ovde nikada ne nosi oružje.
   
   Bronzanu medalju zaslužila je Austrija. Nakon burne prošlosti, ova danas mala država je mirna, miroljubiva i posvećena diplomatiji. Idealna za ljubitelje umetnosti i istorije, ali i za one koji vole sport i dobar zalogaj. 'Najopasnija' stvar koja može da vam se desi u Austriji jeste da sretnete grupu Tirolaca u tradicionalnoj nošnji.

   

  
    Četvrta je Norveška, zemlja fjordova, mirna i uspavana kakva može da bude samo zemlja navikla na večni led. Jedini problem je taj što je njena prestonica Oslo jedan od najskupljih gradova na svetu. Bezbednost ima i svoju cenu.

  

    
   Na petom mestu je Irska, domovina viskija i piva, u kojoj je procenat kriminala izuzetno nizak. Jedinu neprijatnost koju ovde možete da doživite je od domaćih vilenjaka koji važe za veoma 'naprasite'.

   

   
   Zatim, na šestom mestu, još jedna nordijska zemlja, Danska. Njeni gradovi su idealni za ispijanje piva, jedenje ribe i šetnje biciklom.


   

  
    Mali Luksemburg zauzima sedmo mesto na listi najbezbednijih destinacija. Možda nema izlaz na more, ali ni terorističkih napada, ni otmica, ni otrovnih insekata.

   

  
    Na osmoj poziciji je Švedska. Kraljevstvo Karla XVI Gustava dočekuje turiste raširenih ruku sa svojom nezagađenom prirodom, lepim devojkama i tolerantnim odnosom.

   


   
   Sledi grad-država Singapur, bogato i mirno mesto u kojem turisti mogu puno toga da vide na malom prostoru. Dakle bez većih pomeranja koja su uvek praćena rizikom. 

   

   
   Na desetom mestu je Švajcarka u kojoj je, ukoliko se izuzmu nesreće u planini, mogućnost da vam se desi nešto ružno minimalna. Uostalom, Bern, Ženeva i Cirih spadaju među najbezbednije gradove sveta.
Preuzeto sa sajta www.b92.net


grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde