Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Vrnjačka banja

Iako su mnogi od stanovnici naše zemlje radije skloni da naodmor odlaze u letovališta u zemljama u okruženju, ali i mnogim drugim,neosporna je činjenica da u Srbiji postoje mnoga izuzetno lepa mesta u kojimamožete da provedete i letnji odmor, ali isto tako i da u njima potražite spasod gradske vreve u bilo koje doba godine.

Sasvim sigurno, jedno od takvih mesta je i Vrnjačka banjakoje spada najposećeniju i najveću banju, ne samo na teritoriji naše zemlje,već i među zemljama okruženja. Udaljena je oko 200 kilometara od srpskeprestonice, a smeštena je na svega dvadesetak kilometara od Kraljeva i to uplodnoj kotlini reke Zapadne Morave i ispod planine Goč. Zahvaljujući takvompoložaju, ovo banjsko lečilište je poznato i kao svojevrsna vazdušna banja, budućida je strujanje vazduha takvo da boravak u banji naročito pomaže ljudima kojiimaju oboljenje bronhija ili pluća.

Lekovitost Vrnjačke banje

 

Osim što je dobro poznata kao vazdušna, Vrnjačka banja jenadaleko čuvena i po čak sedam izvora lekovite termomineralne vode. Osim izvoraSlatina, Snežnik, Borjak i Jezera, tu su i izvori Topla voda, Vrnjačko vrelo iBeli izvor.

U terapeutske svrhe se koristi termomineralna voda sa četiriizvora i to sa izvora Slatina, Snežnik, Topla voda i Jezero. Pposebno je zanimljivonaglasiti da se lekovita voda sa ostalih izvora flašira, te da je stanovnicinaše zemlje mogu kupiti kao vodu 'Vrnjci', odnosno 'Element' vodu.

Inače, voda sa lekovitih izvora u Vrnjačkoj banji seprimenjuje najviše za lečenje dijabetesa, ali i oboljenja žuči, te čita, kakona želucu, tako i na dvanaestopalačnom crevu. Takođe, ova voda  pokazuje svoja lekovita svojstva i kodoboljenja bubrega i bešike, odnosno mokraćnih puteva, a  smatra se da generalno ima pozitivan efekatkod svih oboljenja organa za varenje.

Kratka istorija Vrnjačke banje

 

Da bismo razumeli koliko je staro ovo banjsko lečilište,morali bismo da se vratimo u doba kada su ovim područjem vladali StariRimljani, a što je bilo u periodu između drugog i četvrtog veka, koji su nateritoriji današnje banje izgradili takođe lečilište. O ovome svedoče i brojnimaterijalni ostaci na teritoriji današnje Vrnjačke banje, a njen razvoj kakvomje danas poznajemo je počeo u drugoj polovini 19. veka.

Posebno je zanimljiv podatak i da je prva turističkaorganizacija na teritoriji naše zemlje i celog Balkana osnovana upravo uVrnjačkoj banji.

Zanimljivosti u Vrnjačkoj banji

 

Osim mnogobrojnih, lepo uređenih parkova, na teritorijiVrnjačke banje postoje i brojni hoteli visoke kategorizacije koji turistimanude mnogobrojne dodatne sadržaje, poput bazena, spa centara,   teretana i mnogih drugih.

Ipak, jedna od najpoznatijih atrakcija na teritoriji celebanje, sasvim sigurno je Most ljubavi koji je postao poznat zahvaljujući pesminaše čuvene pesnikinje, Desanke Maksimović, u kojoj je otpevala tragičnu ljubavizmeđu vrnjačke učiteljice Nade i vojnika srpske vojske u Prvom svetskom ratu,koji se zvao Relja. Poslednjih godina, Vrnjčani su maksimalno komercijalizovaliovu dirljivu ljubavnu priču kako bi privukli sve veći broj turista, kojinastoje da katance zakače za ogradu ovog mosta, a njihove ključiće simboličnobace u reku koja ispod njega protiče, ne bi li na taj način zaključali i svojuljubav prema voljenoj osobi.

Uz to, upravo na ovom mestu se održava i čuveno takmičenje unajdužem poljupcu i to svake godine na praznik Svetog Trifuna, odnosno Danzaljubljenih.

Svakako moramo pomenuti i nezaobilazni Vrnjački karneval,koji je od pre neku godinu dobio međunarodni karakter i ujedno je jedinamanifestacija te vrste koja je u tolikoj meri posećena u čitavoj zemlji.

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde